Grupele de vârstă între 3 luni şi 9 luni precum şi grupele 2 ani şi 5 ani (preşcolari) sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta alergii.

Care sunt semnele generale prin care putem identifica existenţa unei alergii la copii?

Alergiile la copil reprezintă în prezent a doua cauză de îmbolnăvire după infecţiile de căi respiratorii. De aceea, este bine de ştiut ca în prezent, când factorii de mediu (apă, aer) şi alimentaţia sunt din ce în ce mai importanţi pentru declanşarea alergiilor, să învăţăm părinţii să ia măsuri de prevenire a apariţiei efectelor acestor alergii. Când vorbim de alergii, ne referim la manifestările clinice mediate specific de către o reacţie imună ce are consecinţe negative asupra organismului.

Unele forme de reactivitate alergică, precum atopia, apar numai la indivizii care au
o predispoziţie încă neexplicată la alergenii din mediu şi care asociază niveluri ridicate de IG­E serice. Bolile atopice includ astmul alergic, rinita alergică şi eczema atopică a sugarului. Putem recunoaşte semnele unei boli alergice după următoarele simptome cutanate: dermatita, eczema, urticarii, angioedem, transpiraţii, la ochi: edem al pleoapei inferioare, la urechi: senzaţii de înfundare, prurit (mâncărime), hiperemie (înroşire), torace: tuse, dispnee, weezing.

În cadrul cărei grupe de vârstă (la copii) sunt întâlnite cel mai mult alergiile?
Grupele de vârstă între 3 luni şi 9 luni precum şi grupele 2 ani şi 5 ani (preşcolari) sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta alergii. Sugarii sunt în perioada când vin în contact cu alimente noi şi mă refer aici la diversificare, alimente noi pe care le primesc progresiv, corespunzător cu gradul de toleranţă.

Din categoria celor mai alergizante alimente amintesc: proteine de origine animală (unt, smântână, albuş de ou), arahide, căpşuni, fructe de pădure, cacao, ciocolată. De aceea, părinţii trebuie să nu se grăbească cu introducerea timpurie a unor alimente pe care copiii nu sunt pregătiţi să le tolereze. Alimentaţia naturală este cea mai indicată în perioada de nou­născut şi sugar şi ea trebuie menţinută cât mai mult posibil, dar atunci când alăptarea nu este posibilă, să se recurgă la formule de lapte praf hipoalergenice care exclud de la început riscul de a dezvolta o alergie la proteina laptelui de vacă.

Cine deţine rolul major în manifestarea acestei afecţiuni?

Alergiile pot fi însă declanşate nu numai de alergeni alimentari, ci şi de alergenii din mediu: praf, polen, mucegai, păr de animal, mai ales dacă există şi un teren predispozant, adică unul din părinţi sau ambii sunt alergici.

Cum se stabilesc diagnosticul şi tratamentul?

Tratamentul alergiilor, în general, este de lungă durată mai ales dacă este vorba de forme cronice care se manifestă cu simptome respiratorii sau dermatologice şi constă în administrarea de antihistaminice o perioadă mai lungă de timp, bineînţeles la sfatul medicului alergolog şi dermatolog. Evitarea pe cât posibil a contactului cu alergenul incriminat, mai ales dacă a fost identificat, reprezintă o regulă de bază pentru a evita reapariţia episodului acut de alergie. Pentru diagnosticul de alergie sunt utile testările alergologice, dar acestea nu se fac la orice vârstă, ci numai după şapte ani, întrucât pot exista rezultate fals pozitive.

Care sunt măsurile de prevenire pe care ar trebui să le ia părinţii?

Măsurile de prevenire pe care le pot lua părinţii pentru a nu dezvolta un teren alergic copiilor lor constau în primul rând într­o alimentaţie corectă, sănătoasă, lipsită de conservanţi, coloranţi şi E­uri, începând chiar din perioada de sugar, când alimentaţia naturală este cea mai importantă. Nu trebuie uitat că absolut tot ceea ce mănâncă mama poate ajunge la bebeluş şi îi poate declanşa o alergie aparent neexplicabilă. Un alt aspect îl reprezintă existenţa animalelor de companie şi nu numai, întrucât atât la locurile de joacă, cât şi pe lângă blocuri sunt foarte mulţi câini. Indiferent cât de îngrijite şi vaccinate ar fi, părul şi saliva animalelor pot determina apariţia unor alergii cutanate sau respiratorii sau a unor zoonoze (boli transmise de animale).

Grija părinţilor (şi a societăţii) pentru o alimentaţie sănătoasă, pentru un mediu curat şi cât mai puţin poluat va reduce riscul de a avea copii alergici, care se vor transforma în adulţi alergici al căror tratament va costa mult mai mult.

Sursa InfoSanatate