De Rusaliile catolice, ungurii au umblat cu boala iredentismului la vedere | NapocaNews

De Rusaliile catolice, ungurii au umblat cu boala iredentismului la vedere


Iredentismul maghiar este boală grea. Majoritatea celor care suferă de ea o ţin ascunsă şi o cultivă acasă, în familie sau la şcoală. Însă, în apropierea unor date istorice cheie sau a unor sărbători religioase, simptomele irup şi unii unguri iredentişti se laudă în public cu afecţiunea mentală de care suferă, asemănător unor leproşi care au uitat că în afara coloniei există şi o lume normală. La fel s-a întâmplat şi în acest weekend, cu ocazia Rusaliilor romano-catolice.

Mii de unguri, din România, dar şi din Ungaria, au luat cu asalt localitatea Şumuleu- Ciuc, unde de peste 400 de ani romano-catolicii unguri sărbătoresc Rusaliile în vârf de munte. Mulţi din ei, îndemnaţi probabil de preoţii lor care acum candidează la europarlamentare pe “lista solidarităţii” UDMR-CNMT, au venit înarmaţi cu steaguri arpadiene şi pancarte cu harta ungariei mari. Nu au lipsit steagurile aşa-zisului Ţinut Secuiesc şi standurile cu cărţi ale lui Albert Wass. Mulţi unguri din Ungaria, căci boala iredentistă e transfrontalieră, au venit în Harghita cu trenul de epocă intitulat “Nostalgia”, care a trecut prin gările româneşti nestingherit, cu toate că pe locomotivă se află efigia Imperiului Austro-Ungar, după ale cărui legi antiromâneşti le este încă dor ungurilor. Mulţi dintre turişti au mers să viziteze şi locul fostei graniţe a ungariei mari din localitate Ghimeş-Făget.

Nici la Cluj-Napoca lucrurile nu au stat altfel. Sute de turişti maghiari au venit sâmbătă la Cluj-Napoca pentru a sărbători Rusaliile catolice. Drept urmare, zeci de maşini cu numere de Ungaria erau parcate în jurul catedralei Sf. Mihail din Piaţa Unirii. Şi nu m-am mirat foarte tare când am văzut, pe majoritatea, abţibilde cu aceeaşi hartă a ungariei mari pe luneta din spate. Duminică după-masă, zeci de autobuze cu turişti maghiari se plimbau prin centrul oraşului căutând un loc de parcare. În faţa catedralei Sf. Mihail, pe lângă maşinile cu abţibilde iredentiste, mai apăruse una cu steagul “Ţinutulu Secuiesc”. Era, probabil, unul dintre cei 350 de secui din România…

Maghiarii nu au pierdut nici ocazia unei sărbători religioase pentru a se da în stambă. Această lipsă de autocontrol şi de bun simţ nu le face cinste, dar cred că de acum încolo le putem considera echivalentul izbucnirilor necontrolate ale unui bolnav de Tourette. Sunt învăţaţi de mici să urască românii, sunt învăţaţi la şcoală că ei, ungurii, sunt o rasă superioară căreia i se cuvine orice. Nu învaţă româneşte şi promovează în rândul tinerilor cultul unor criminali de război. Au o supradoză de patetism şi sunt incurabili. Nu avem ce să le facem, decât să ne fie milă de ei. Nu au nici măcar o clipă de luciditate, pentru a pricepe că în ungaria mare pe care şi-o doresc, ar fi doar 12 milioane de unguri, iar minorităţile (români, sârbi, slovaci, croaţi) i-ar întrece ca număr. Probabil că Ungaria ar avea astfel primul preşedinte român!

În acest weekend am învăţat să accept revedicările extremiştilor maghiari şi să le privesc cu îngăduinţă. Sunt doar manifestările unor minţi bolnave, ale unor oameni care nu ştiu şi nu pot mai mult. Într-un final, doar medicamentele pot să le liniştească viaţa plină de frustrări şi de neîmpliniri…

George Bara

Stiri Asemanatoare:Comentarii

73 Comments

 1. pt George Bara says:

  Bara ti-am scir iti recomand Balanceaca sau Tulghesul, poate vei deveni un om, dar nu vad nici o sansa sa devii. Stii de muzeul Antipa? Cred ca lipseste o specie de Bara de acolo!!

  Esti foarta ingust si limitat acolo sus ca sa intelegi ceva! Nu cunosti alte culturi si cotcodacecsti aicia?

  As vrea sa aflu cati ani poate sa fie o specia care scrie asa!

  Mai citeste o carte , mai cunoaste cateva din civilizatia altora.

  Stii mai intai toti suntem oameni, iar tu?

 2. Tene Ionut says:

  George Bara a scris un articol corect. El s-a referit doar la radicalii si extremistii maghiari care viseaza cu ochii deschisi si pe strada la Ungaria Mare. Pe ungurii cinstiti care respecta legea si Constitutia îi respectem ca si unguri, care au dreptul la cultura si identitatea lor fireasca. În schimb pe radicalii cu visuri revizioniste nu-i vom lăsa şă-şi facă de cap în România si să încalce legea. Faptele lor anti-statale le vom aduce la cunostinta opiniei publice si ale institutiilor sstatului roman.

 3. tricou says:

  Eu nu cred ca Bara s-a referit numai la cei extremisti… si totusi ce inseamna extremist? Sa poarta cineva un tricou de propria alegere? Deci de acum inainte, daca vad pe cineva un tricou cu Britney Spears, o sa am dreptul sa scriu un articol despre durerea mea personala, ca respectiva/respectivul m-a suparat cu reclama lui Britney Spears? Nu inseamna nimica ce scrie pe un tricou. Nu va fie frica de tricouri, mai degraba sa va fie frica de articole soviniste in ziare/pe internet.

 4. Fekete Sándor says:

  Tisztelt Olvasói ennek a cikknek,

  Elöszőr ugy gondoltam, hogy románul irok vissza ennek a “valakinek”, vagy inkább “senkinek”, dehát ahogy fennébb is megemlitik “egy billentyű leütést nem érdemel”.Mindenképp egyetlen dologra kérném csak meg, arra az apróságra hogy mutassa meg nekem az ük-ük-üknagyapja sirját itt Erdélyben, mert én bármikor megtudom mutatni neki!

 5. PUK says:

  Stimate George Bara !

  Poate esti informat despre anumite chestii de istorie, si ma adresez totodata si celorlalti prosti, dar mai trebuie sa invatati foarte mult ca sa puteti scrie, ceea ce ati scris, VOI marii pioneri ai romaniei. Si va si cred ca faceti chestii de genu, si va legati de toti cei care au facut ceva, si au fost cineva, nu ca ai vostrii marii romani, pentru ca istorie nu aveti, limba….nu aveti….literatura…putin, gramatica pe nica-ieri. De ce va strambati ? va cred, VA ESTE CIUDA pentru toate ce avem, logic voi nu, si nu aveti ce face, dar sa va legati de OAMENI, ca si noi, nu ca voi rromanii(hoti, mincinosi, etc.etc.)

  o zii buna in continuare, si spor la invatat istorie :)

 6. UCJ says:

  “VA ESTE CIUDA pentru toate ce avem”… Toate ce aveti, mai putin Transilvania :) FRUSTRATILOR

 7. Tismaneanu says:

  Tene si cu Bara ne salveaza tara !

 8. NapocaNews says:

  Daca ati inceput cu a ne critica numele publicatiei, sunteti pe drumul cel bun. Astept cu nerabdare comentariile dvs. Presimt ca ne vom distra de minune :)

 9. ErdelyiMagyarIdiots says:

  E extrem de dificil sa stai printre unguri si sa nu le dai cu ceva-n cap sau sa le tai limba, cand auzi cata ura si cat barbarism au in sange. Verificat si lamurit in privinta asta. Singurii unguri buni sunt cei asimilati.

 10. kaLoo says:

  No ma bozgorilor, voi nu aveti ce face? O sa aveti Ardealul cand o face plopul micsunele! Va mai trimit ai vostrii vederi cu Ulan Bator?

 11. Buta Dumitru says:

  IREDENTISMUL UNGAR a pus la atac România cu ajutorul unor OLIGOFRENI ca:CSABA,Laslo Tokeş, Marco Bela, Vereştoi Atila. UDMR şi-a închieat misuiunea de a le acorda drepuri minorităţii maghiare care sunau peste tot că sunt victimele românilor.Pe lângă drepturi egale cu românii li s-au acordat şi privilegii faţă de români. De acum încolo UDMR au sarcina să păcălească jigodiile noastre dela conducere să rupă Transilvania de truopul ţării. Acum duc politică de iredentism. Deci nu mai au ce căuta la guvernare. Sunt porci.

 12. ma doare capul says:

  atata intoleranta mama….. ne-ati gonit prima data pe noi (800 mii de sasi) si tot nu va ajunge? scuze…. nu ne-ati gonit…. ne-ati vandut fortat….. bai, mai lasati in pace maghiarii ce au mai ramas….. oricum, asimilarea lor e inevitabila….. dar macar sa nu va bateti joc de ei….. incercati sa le cunoasteti cultura, si sa respectati ce a-ti primit de la ei….. la fel tot ce ati invatat de la noi sasii…… respetati-ne macar amintirea….
  si mai lasati textele idioate de gen: majoritar……
  majoritar in tara este rahatul, saracia si nestiinta din capetele voastre….. si o sa va innecati in astea….. nu vedeti ca sunteti ca si crapatura pe ciorap…. vreti sa tot cresteti…. cand crapatura creste… ciiorapul se rupe….. si nu mai e nici ciorap, nici crapatura….

 13. adrian says:

  POPOR MAI PROST DECAT CEL UNGURESC NICI CA EXISTA! TOT TIMPUL EI CAUTA GALCEAVA ! NU AU NICIO TREABA CU TREANSILVANIA SI TOT EI FAC UN CACAT DE HARTA A UNGARIEI MARI. UNGARIA=BOZGORIA; BUDAPESTA=PIZDAPESTA

Leave a Comment