Organizatia romana Noua Dreapta (OND) si Uniunea Tineretului Euroasiatic (UTE), din Rusia, au avut la Bucuresti un prim contact, prin liderii lor, Tudor Ionescu si Pavel Zarifullin. Vizita acestuia din urma a fost prilejuita de aniversarea Zilei Unirii Basarabiei cu Bucovina, pe 27 martie 2009, si a durat doua zile. Potrivit presei electronice ucrainene, cei doi “ar fi remarcat ca existenta statului Ucraina nu ar corespunde intereselor poporului rus, nici ale celui roman”.Potrivit Uadaily.net si Informburo.org, dar si altor site-uri ucrainene, Ionescu si Zarifullin au convenit sa-si coordoneze actiunile in doua directii prioritare: Republica Moldova si Ucraina. “Discriminarea rusilor si romanilor in Ucraina in zonele in care acestia locuiesc compact nu reprezinta decat etnocid, prin urmare statul Ucraina trebuie sa dispara”, citeaza portalul informational Informburo.org dintr-un presupus acord incheiat intre Noua Dreapta si Uniunea Tineretului Euroasiatic.Intr-o declaratie postata pe site-ul UTE din Rusia se afirma ca “revolutia ortodoxa de-abia a inceput”. Se mai spune ca uniatii (greco-catolicii) vor fi alungati din Mica Rusie sau Malaia Rossia, cum era numita Ucraina pe timpul Imperiului tarist. In text se mai spune ca Zarifullin si Ionescu au jurat la mormantul lui Corneliu Zelea-Codreanu, intemeietorul Garzii de Fier, sa realizeze “revolutia ortodoxa” in tarile lor. Ceea ce inseamna, potrivit Informburo.org, citat de Agerpres, ca Ucraina trebuie sa dispara, pentru ca Rusia Mare sa se margineasca cu Romania Mare. “Actualul gunoi al istoriei trebuie sa fie ars si imprastiat de vant”, citeaza portalul mentionat din comunicatul UTE.

“Primavara” dinspre Rasarit

Tudor Ionescu, presedintele OND, a declarat pentru ziarul ZIUA ca respinge categoric acuzatiile grave, care au fost lansate dinspre Kiev cu o “intarziere” cel putin suspecta.Ionescu a replicat ca “este vorba despre un univers conjunctural, in ce priveste minoritatile romana si rusa din Ucraina. Ideea e ca Romania nu recunoaste Pactul Ribbentrop-Molotov, parafat pe data de 23 august 1939, la Moscova, act prin care Germania si Rusia isi imparteau sferele de influenta. Aceasta nu inseamna insa ca Noua Dreapta isi doreste ca Ucraina sa dispara ca stat. Noi suntem o miscare civica orientata catre interesul national al statului roman. Mai concret, ne referim la Romania Mare de la 1918”. Privitor la relatiile tensionate dintre romani si rusi, existente in realitate de decenii, liderul OND a spus ca intalnirea cu Zarifullin “e ca o adiere de primavara, deoarece avem interese comune. Nu am semnat niciun acord scris, dar tot ce am discutat ne asumam. Va pot spune ca in Ucraina traiesc circa o jumatate de milion de romani, dar impartiti in mod pervers intre romani si moldoveni. Ei sunt reprezentati politic in Rada Ucrainei, de deputatul Ion Popescu, insa pe listele Partidului Regiunilor, care e al rusilor!”

Zarifullin, aproape de Putin

Despre UTE, Tudor Ionescu ne-a declarat ca ar fi foarte influenta, cu o serie de ramificatii in actualul guvern rus, condus de Vladimir Putin si cu multe contacte in politica si mass-media. Pavel Zarifullin ar fi interesat de istoria Romaniei, motiv pentru care a dorit sa viziteze Snagovul, de care se leaga numele lui Vlad Tepes, dar si mormantul din Tancabesti al lui Corneliu Zelea-Codreanu. Mai multe liderul OND nu ne-a putut spune despre oaspetele sau rus. Se stie insa ca, in timpul conflictului armat din Georgia, acesta a sustinut intens ideea ca UTE sa trimita detasamente de voluntari in Osetia de Sud. Totodata, Pavel Zarifullin a fost declarat persona non grata in Ucraina

Adrian-Nicolae POPESCU, Ziua