Chistul ovarian este o afectiune care se poate manifesta in multe moduri si care afecteaza echilibrul hormonal si ciclul menstrual. Chistul ovarian este asemanator unei pungi cu lichid care se dezvolta in interiorul sau pe marginile ovarelor.
Cateva informatii despre ovare

–Ovarele sunt organe pereche situate la finalul trompelor uterine si care au rolul de a dezvolta ovulul. Ovulul se dezvolta intr-o punga numita folicul ovarian si atunci cand ovulul este complet maturat punga (foliculul) se sparge la marginea ovarului si se elibereaza astfel ovulul. Foliculul (punga) are totodata functii endocrine, secretand estrogeni, hormoni sexuali feminini. Uneori punga nu se mai sparge si nu mai elibereaza ovulul, umplandu-se cu lichid si formand ceea ce numim noi chist ovarian.
Mai trebuie sa stiti ca atunci cand ovulul eliberat nu este fecundat in urmatoarele 14 zile se produce sangerarea menstrual si mucoasa uterului este refacta pentru a fi apta sa tina o sarcina daca urmatorul ovul va fi fecundat. AStfel ca daca se produce un chist foliclar apar tulburari menstruale.

Dupa eliberarea ovulului punguta se transforma in corp galben si secreta mai mult progesteron, un alt hormon sexual feminin. Uneori si acest corp galben se poate umple cu lichid, formand tot un chist ovarian.

Chistul ovarian

Numeroase femei prezinta chisturi ovariene macar o data in viata, adolescentele avand cu precadere aceste chisturi care se remit ulterior la vrsta adulta. Majoritatea chisturilor ovariene nu creeaza probleme si dispar de la sine dupa mai multe luni. Exista totusi pericolul ca acestea sa se rupa si pot produce probleme grave de sanatate, punand chiar viata in pericol, de aceea o femeie care a fost depistata cu chist, chiar daca acesta este mic, se cheama regulat la controale pentru monitorizare.
Chisturile ovariene pot creste pana la 5-6 cm in diametru si de obicei persista intre 4 si 6 saptamani, disparand adesea fara tratament. Formarea si maturarea ovulului este influentata si de glanda care conduce restul glandelor din organism, si anume hipofiza, prin hormoni speciali ca LH (luteinizant) sau FSH (foliculostimulant). Existenta unor perturbari la nivelul hipofizei determina evident si probleme in buna functionare a organelor genitale.

Care sunt semnele si simptomele chistului ovarian?

Prezenta unui chist ovarian este resimtit astfel:
– Apar tulburari menstruale;
– Pacienta poate resimti o durere pelvina, surda, constanta sau cu intreruperi, durere care poate iradia in membrele inferioare pe partea interna sau in coloana vertebrala, femeia resimtind o durere de mijloc.
– Durerea pelvina poate sa apara imediat dupa inceperea menstruatiei sau la finalul menstruatiei;
– Pot sa apara dureri abdominale difuze, insa nu puternice ca cele colicative;
– Durere in timpul contactelor sexuale (dispareunie);
– Senzatia de presiune pe vezica urinara sau pe rect atunci cand chisturile sunt mari.
– Greturi, varsaturi sau dureri mamare;

Cum se diagnosticheaza chistul ovarian?

Chiastul este descoperit in timpul unui examen pelvin, cand medicul palpeaza ovarele, sau la o ecografie pelvina. Chistul ovarian mai poate fi descoperit la laparoscopie, sau la masurarea CA125, atunci cand chistul ovarian este canceros. Rar se intampla ca un schist ovarian sa fie canceros, insa se fac anumite analize pentru depistarea malignitatii chistului.

Complicatiile chistului ovarian

Cea mai frecventa complicatie a chistului ovarian este torsiunea, iar atunci cand se produce femeia simte o durere brusca si foarte violenta in abdomenul inferior! Este o urgenta medicala si necesita imediat interventie chirurgicala fiindca niciun medicament analgetic nu poate opri durerea.
Hemoragia si ruptura chistului ovarian se produce adesea pe un chist de corp luteal care apar de obicei prin tratamentele de stimulare a ovulatiei (tratament cu gonadotrofine) sau la inceputul sarcinii.

Care este tratamentul chistului ovarian?

Chistul ovarian nu prezinta neaparat un tratament specific, de cele mai multe ori atitudinea medicala fiind expectativa. La pacientele tinere care nu au simptome se recomanda sa se astepte ca chistul sa dispara de la sine, insa se monitorizeaza periodic evolutia acestuia, femeia fiind chemata regulat la controale.

Tratamentul anticonceptional – acesta este prescris uneori de medic pentru a reuce riscul aparitiei si a altor chisturi ovariene. Totodata contraceptivele orale au si rolul de a reduce dimensiunile unui chist deja existent.
Tratamentul chirurgical – se apeleaza la chirurgie atunci cand chisturile au dimensiuni foarte mari, apasa pe organele din jur sau in caz de urgenta cand s-a produs torsiunea chistului.

Sursa: www.healthy.ro