Candida este o ciuperca ce traieste in mod normal in organismul nostru, in flora intestinala si vaginala. In conditii de sanatate, aceasta prezinta alaturi de celelalte microorganisme aflate in flora intestinala, respectvi vaginala, efecte benefice, insa unoeri, din diverse cauze, rata de inmultire a acestei ciuperci se modifica, devine patologica si se produce boala pe care o numim candidoza.

Care sunt principalele cauze care duc la candidoza?

In functie de localizarea sa, candidoza se poate produce din mai multe cauze:

– consumul de antibiotice care perturba flora din toate zonele corpului;

– nerespectarea regulilor de igiena;

– infectarea de la alte persoane;

– alimentatie nesanatoasa;

– stres;

– consumul exagerat de alcool sau tutun;

– scaderea generala a imunitatii etc.

Ce boli poate produce Candida?

Candida albicans se poate inmulti anormal la nivelul florei vaginale, determinand candidoza vaginala. Aceasta se manifesta prin modificarile secretiilor vaginale, care devin albe, branzoase, pot sa apara mancarimi locale (prurit) si dureri in timpul actului sexual.

Modificari ale activitatii normale ale Candidei pot duce la tulburari digestive si candidoza intestinala, aceasta manifestandu-se prin tulburari de tranzit pana la influentarea absorbtiei alimentelor.

Candida mai poate fi responsabila de producerea unor alergii alimentare sustin unele studii de specialitate. Astfel, alergiile la unele alimente, in special cele de natura proteica, pot avea la baza perturbarea echilibrului florei intestinale si tulburari ale activitatii normale a acestei ciuperci.

Candida mai poate afecta si cavitatea orala, ducand la aparitia aftelor bucale, la modificari ale mucoasei orale, la un miros neplacut al gurii, incarcarea exagerata a dintilor, accentuarea “crapaturilor” limbii si poate creste frecventa inflamatiilor la nivelul gatului (durerile de gat).

Oboseala care apare la finalul mesei poate fi cauzata de o candidoza intestinala.

Candidoza vaginala cronica, netratata, poate duce la complicatii care ating si celelalte organe genitale, infectia putandu-se transmite mai departe la colul uterin, uter, trompe sau chiar ovar, asociind adesea si coci sau stafilococi. Aceste infectii duc progresiv spre infertilitate.

Candidoza vaginala se poate extinde si la uretra, manifestandu-se astfel infectiile genito-urinare, cu dureri in abdomenul inferior si la urinare, dispareunie (dureri la contactul sexual), tulburari menstruale etc.

Candidoza orala se poate complica de asemenea prin extinderea infectiei, ducand la astm, infectii respiratorii, faringite, rinite, laringite, otite medii etc.

Nu in ultimul rand o infectie cu Candida netratata, suferita in special de persoanele cu imunodeficienta, poate conduce spre extinderea infectiei in tot organismul, evoluand cu sepsis si chiar deces daca nu se reuseste tratarea infectiei si sustinerea pacientului.

Tratarea candidozei nu presupune doar un tratament adecvat, ci si adoptarea unul stil de viata sanatos, cu igiena corecta si alimentatie sanatoasa.

Sursa: www.healthy.ro