Recunoscător pentru că poate oferi oamenilor o a doua zi de naştere, prof. dr. Mihai Lucan – cel care a pus bazele, la Cluj-Napoca, în anul 1992, primului program modern de transplant renal din România, a organizat prima ediţie a Zilei Recunoştinţei în Transplant, un eveniment dedicat donatorilor de organe. La eveniment au participat sute de donatori şi recipienţi, autorităţi şi specialişti în domeniul medical, dar si ministrul sănătăţii Attila Cseke.

Pacienţii au vorbit în faţa publicului despre experienţele prin care au trecut, importanţa transplantului renal şi a donării de organe în România, iar medicii au realizat o scurtă istorie a Programului de Transplant, cu toţii fiind recunoscători acelor persoane care printr-un gest “Dumnezeiesc” de sacrificiu, salvează zeci de vieţi omeneşti.

Începuturi …

Actualul Institut Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca a luat fiinţă în anul 1990, când dr. Lucan a preluat podul Clinicii de Urologie, pod plin cu porumbei, fier vechi şi şobolani morţi.

Deşi se lucra cu aparatură medicală de pe vremea lui Hitler, în data de 1 octombrie 1992, la Cluj-Napoca s-a realizat primul transplant.

Chiar dacă împiedicaţi de orgoliul unor colegi medici şi de acţiunile statului român care a refuzat în anul 1994 un ajutor de 4 milioane de dolari din partea Italiei pentru susţinerea acestui program de transplant, Mihai Lucan împreună cu echipa sa de medici au reuşit să ducă la bun sfârşit peste 1.200 de operaţii, câteva din ele în premieră mondială.

Coordonatorul Naţional al Programului de Transplant, dr. Victor Zota îşi amintea ieri că la începuturile acestui program, doctorii au fost nevoiţi să transfere cu “naşul” un rinichi de la Bucureşti la Cluj, iar la Cluj-Napoca “naşul” de pe tren a refuzat să înmâneze rinichiul din cauză că nu a primit suficienţi bani de la medici.

Tot dl. Zota a menţionat că imediat după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, din Statele Unite ale Americii, forţele de ordine din România au arestat o asistentă ce transporta sânge necesar unui transplant de rinichi, pe motiv că transporta o bombă biologică.


Românii înregistrează unul din cele mai bune procente de acceptabilitate în ajutorarea semenilor

Coordonatorul Programului Naţional de Transplant a subliniat că la nivel mondial, românii înregistrează unul din cele mai bune procente de acceptabilitate în ajutorarea semenilor.
Statisticile arată că în ultimii ani, majoritatea donatorilor au fost persoane aflate în morte cerebrală, familiile lor acceptând prelevarea de organe pentru ajutorarea unor alţi sute de români.
Persoane care au pierdut pe cineva drag din familie au vorbit ieri despre experienţa dramatică a pierderii fiinţei iubite şi pacea oferită de gândul că au putut să-şi salveze semenii prin donarea organelor celor trecuţi în nemurire.

Ministrul Sănătăţii, dl. Attila Cseke a declarat că trebuie reflectat mai des asupra acestor gesturi nobile şi mai puţin asupra scandalurilor, lipsei de medicamente şi nereuşitelor din sistemul medical.

“N-a scăzut bugetul pentru transplant şi nici nu va scădea în următorii ani”, a adăugat acesta.

Preşedintele Academiei Române, dl. Ionel Haiduc a afirmat că dr. Lucan se află pe lista de candidaţi pentru ocuparea poziţiei de membru al Academiei, singurul lucru care-l împiedică să obţină această distincţie fiind numărul limitat de locuri.

Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susţinut de Nicu Alifantis, Dorel Vişan, Alexandru Andrieş şi Dumitru Fărcaş.

Marius Mureşan, foto Otilia Chiş