La Cluj-Napoca s-a înfiinţat un Teatru de Balet, ai cărui solişti şi coregrafi sunt produse 100% ale şcolii clujene de coregrafie, una dintre cele mai bune nu numai din România, dar chiar din Europa.

Prin iniţiativa unor tineri inimoşi, cu suportul conducerii Liceului de Coregrafie “Octavian Stroia” în 13 octombrie debutează şi prima stagiune a Teatrului de Balet, cu un spectacol de gală la Opera Română.

Principalii beneficiari vor fi clujenii, pe de o parte, cunoscuţi iubitori ai acestei arte, dar şi elevii absolvenţi ai liceului de coregrafie, care vor avea în acest fel posibilitatea de a continua o carieră în meseria lor, fără ca aceasta să însemne, din start, plecatul din Cluj-Napoca. Chiar şi elevii liceului vor avea foarte mult de câştigat, pentru că vor putea avea roluri secundare în sepctacolele de balet, câştigând în acest fel experienţă pe scenă, atât de preţioasă pentru un artist în devenire.

“Primăria Cluj-Napoca sprijină acest proiect, fiind una dintre dovezile că aspiraţia noastră la statutul de capitală culturală a Europei este în strânsă legătură cu comunitatea. Aici, la Cluj, există activitate culturală, se nasc proiecte şi se dezvoltă noi direcţii artistice. Iar viitoarele spaţii ale Centrului Cultural Transilvania vor avea, cu siguranţă multe funcţiuni, una dintre ele fiind şi aceea de spaţiu de manifestare pentru spectacole de dans, clasic sau contemporan”, a declarat primarul Sorin Apostu.

Până atunci, însă, Teatrul de balet va fi una dintre cele mai dinamice instituţii, făcând spectacole în toate sălile disponibile în oraş, de la Opera Română, la cea Maghiară sau la Casa de Cultură a Studenţilor. Repetiţiile se vor susţine în sălile Liceului de coregrafie, fără a interveni în orarul elevilor, după finalizarea cursurilor şi a orelor de studiu.

Primăria va ajuta Teatrul de Balet cu promovarea acţiunilor sale. Mai mult, la fiecare spectacol vom pune la dispoziţia elevilor merituoşi invitaţii gratuite şi sunt convins că va fi o veritabilă bătălie pentru ele, întrucât spectacolele sunt unele dintre cele mai cunoscute (Lacul lebedelor, Spărgătorul de nuci, Don Quijote etc.)

NapocaNews