Sincer sunt mândru. În ciuda crizei şi recesiunii economice mondiale, România ridică stadioane noi, moderne, cu facilităţi la standarde UEFA. Din anii 80, în comunism, aveam un complex, când vedeam la televizor stadioanele luminate cu nocturnă de la meciurile internaţionale din Occident şi chiar din ţări frăţeşti mai civilizate: Iugoslavia şi Cehia, faţă de arenele ruinate şi fără instalaţie de lumini de la noi din ţară. Şi după 90 nu s-a făcut nimic în acest sens în ţara noastră până acum, în ultimii doi ani. Priveam pe vremuri cu invidie şi frustrare la nocturnele şi luminile occidentului fotbalistic, ca la un semn de civilizaţie şi mă întristam la meciurile cenuşii de pe stadioanele părăginite şi cu şobolani de la noi. Azi, lucrurile au început să se schimbe. Totul a început cu Naţional Arena, care a strâns 55.000 de români în tribunele ce semănau cu stadionul olimpic din Munchen. Apoi, fiesta fotbalistică a continuat cu Cluj Arena, cu 27.000 de locuri, şi numai de 44 milioane euro, fapt ce te face să fi mândru că eşti clujean şi român. Nici ploieştenii nu s-au lăsat mai prejos cu noul stadion de o capacitate de 15.500 de locuri – realizat într-un timp record si este singurul ecologic din tara, dupa modelul marilor stadioane din Europa. In viitor, panouri solare vor fi monate si pe acoperis. A costat numai 17 milioane de euro.

Patronul Astrei, Ioan Niculae, a anunţat că-şi va muta echipa de la Ploieşti la Giurgiu, unde va construi un stadion nou. Arena Port va avea deschidere la Dunăre, va avea peste 10.000 de locuri şi va fi gata în 2012. E o mizerie de stadion!” – asta spun autoritatile din Craiova, care au hotarat sa demoleze legendarul stadion Ion Oblemenco. Autorităţile din Craiova au anuntat că stadionul Ion Oblemenco va fi demolat. In locul lui ar urma să se construiască un nou stadion, sustine primarul Antonie Solomon, care a vorbit vag, fără să ofere detalii concrete. ” M-a durut când la Ploiesti s-a facut un stadion nou, la Cluj la fel si noi ne chinuim cu o sala. Asta a fost nu ca o palma, ca un pumn pentru mine. Din momentul în care s-ar da drumul la lucrari, cred ca în maxim trei ani ar fi gata un stadion. Să terminăm sala si ne gândim. Ar schimba mult aspectul zonei un nou stadion”, a spus Antonie Solomon. Potrivit proiectului, stadionul ar urma sa aiba 20.000 de locuri si pretul sau ar fi de aproximativ 25 de milioane de euro.

Orice ar zice cârcotaşii de serviciu, construcţia de stadioane va permite accesul României la organizarea, pe viitor, a unor finale de Cupa Campionilor, Europa League şi, de ce nu, un  Campionat de Fotbal European. Asta înseamnă prestigiu pentru ţară şi, mai ales, dezvoltarea turismului şi creşterea încasărilor din fotbal. Cel puţin la stadioane, în sfârşit, România a întrat cu adevărat în Europa.

Ionuţ Ţene