Iarna grea a trecut, iar noi incepem sa ne facem curatenie in case, in suflet dar si in trup. Privat de legume si fructe proaspete si sufocat cu alimente grele precum carnea de porc, organismul nostru are nevoie de o cura de detoxifiere pentru a se curata de pacatele iernii, a se revigora si a-si vindeca ranile pentru inca un an. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa profitam de verdeturile de sezon cu care ne putem hrani si hidrata corpul cu tot ceea ce are nevoie.

5 Plante medicinale pentru detoxifierea de primavara

Urzica

Urzica este o planta foarte comuna in viata satului romanesc, nu tocmai indragita de oameni din cauza aspectului ei si a tepilor care o face greu de cules, dar o adevarata minune pentru organismul nostru.

Ea este o sursa importanta de Vitamina A, B2, C si K si contine magneziu, potasiu, calciu, nitrati, acid folic si aminoacizi esentiali. Urzica este o planta de primavara perfecta pentru detoxifierea organismului, pentru reglarea sistemului circulator, eliminarea acidului uric, curatand astfel sangele si ficatul de toxinele acumulate peste iarna. Puternic tonic si fortifiant, urzica ajuta la regenerarea tesuturilor si la cicatrizarea ranilor, distruge viermii intestinali, are actiune diuretica, antiseptica, antimicrobiana si astringenta.

Urzica este planta perfecta pentru primavara datorita efectului sau detoxifiant dar si pentru ca revigoreaza organismul intr-un sezon in care anemiile si asteniile se instaleaza cu usurinta.

Spanac

Spanacul apare primavara in pietii si nu trebuie omis din dieta zilnica de detoxifiere. El contine vitamina A, B1, B2, B6, C, E, K, acid folic si este o sursa importanta de fier si de fibre. Spanacul este o planta minune pentru ca stimuleaza rapid procesul de regenerare si crestere a organismului.

El se prepara in diverse feluri, poate fi gatit cu usturoi, se poate folosi la sucuri sau se poate consuma sub forma de salata. Spanacul este cunoscut pentru actiunile sale benefice asupra depresiilor nervoase si fizice, a pancreatitelor cronice, a anemiilor si asteniilor de primavara.

Leurda

Se spune ca leurda este planta pe care ursii o cauta imediat dupa ce ies din starea de hibernare de peste iarna. De ce? Pentru ca si ei incep procesul de detoxifiere.

Leurda are proprietati asemanatoare cu usturoiul si contine absolut tot ceea ce organismul nostru are nevoie primavara pentru a se energiza: vitamina A, C, calciu, magneziu, fier, fosfor, cupru, sodiu, sulf si adenozina, o substanta care ajuta la reducerea colesterolului din organism si la asimilarea grasimilor.

Leurda poate fi folosita cruda in salate, se poate pune in ciorbe sau supe, sau poate fi folosita in infuzii. Oricum ar fi ea folosita, leurda are un puternic efect detoxifiant al organismului, curata rinichii si vezica urinara, ajuta la eliminarea viermilor intestinali si este un tonic excelent in bolile de plamani.

Citeste articolul integral: “5 plante de sezon pentru detoxifierea de primavara” pe Garbo.ro