Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu, le-a înmânat alpiniştilor Vasile Cipcigan – şef formaţie Salvamont Cluj, Adrian Vălean şi Vlad Căpuşan, în debutul şedinţei ordinare a deliberativului judeţean de marţi, 27 august, drapelul şi însemnele judeţului Cluj. Membrii delegaţiei clujene de alpinişti pornesc joi, 29 august, spre Himalaya, într-o expediţie pe vârful Manaslu (8.156m), unde intenţionează să arboreze steagul judeţului Cluj.

Ineditul ascensiunii constă în faptul că ea se va realiza fără a fi folosit oxigen suplimentar sau ajutorul şerpaşilor, aspect extrem de rar întâlnit în cazul unor vârfuri de peste 7000 de metri. În plus, reuşita alpiniştilor ar reprezenta o premieră absolută pentru judeţ, Vasile Cipcigan şi Vlad Căpuşan fiind primii clujeni care ar realiza performanţa escaladării unui vârf de peste 8.000 de metri.

„Doresc să felicit şi, în acelaşi timp, să urez mult succes alpiniştilor clujeni care şi-au asumat extrem de ambiţioasa provocare de a escalada unul dintre cele mai înalte vârfuri din Himalaya, vârful Manaslu. În cazul unei reuşite, pe care ne-o dorim din toată inima, am asista la o premieră absolută pentru judeţul Cluj. În plus, în întreaga istorie alpină a României, mai puţin de şapte sportivi au reuşit această performanţă. Pentru noi, dincolo de dimensiunea sportivă şi de performanţa în sine, o astfel de ascensiune are meritul de a confirma, o dată în plus, excelentele calităţi fizice şi profesionalismul de excepţie al salvatorilor noştri montani, aspecte menite să întărească convingerea clujenilor legată de faptul că pot practica sportul şi activităţile montane în condiţii de maximă siguranţă”, a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu.

Cei trei alpinişti vor petrece aproximativ 25 de zile pe munte şi vor reveni în ţară în data de 20 octombrie. Conducătorul delegaţiei, Adrian Vălean, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de sprijinul financiar şi logistic acordat de Consilul Judeţean Cluj.

“Vom aborda expediţia într-un stil mai uşor, pentru a nu fi expuşi avalanşelor şi altor fenomene extreme. Suntem încrezători totuşi, pentru că membrii echipei au experienţă în acest sens: toţi au ajuns până acum la vârfuri de 6.000 de metri. Mulţumim Consiliului Judeţean Cluj pentru ajutor şi sperăm să reuşim să arborăm steagul înmânat astăzi”, a afirmat alpinistul Adrian Vălean.

Reamintim faptul că Vârful Manaslu este al optulea vârf din lume ca altitudine şi a fost cucerit prima dată în 9 mai 1956, de o echipă de alpinişti japonezi. De atunci, 77 de alpinişti şi-au pierdut viaţa în încercarea de a urca pe acest vârf. În trecutul extrem de apropiat, în luna septembrie a anului precedent, nu mai puţin de 11 oameni şi-au pierdut viaţa din cauza unei avalanşe produse pe Manaslu. Misiunea celor trei alpinişti este cu atât mai dificilă dacă se are în vedere faptul că, în cursul acestui an, niciun alpinist nu a reuşit să cucerească vârful Manaslu.

NapocaNews