Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate și săvârșirea infracțiunii de fals în declarații în cazul lui Gheorghe Şurubaru, viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca.

Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 iunie 2010 – 30 mai 2013, întrucât a deţinut, simultan, funcția de viceprimar al Municipiului Cluj-Napoca și calitatea de administrator al S.C. EURO DIVERS S.R.L.

Astfel, el a încălcat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de […] viceprimar […] este incompatibilă cu funcţia de […] administrator […] la societăţile comerciale”.

De asemenea, întrucât acesta a omis menționarea în declarațiile de interese depuse în luna iulie 2012 a calităților deținute în cadrul S.C. EURO DIVERS S.R.L., Agenția a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Gheorghe Şurubaru a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută de dispozițiile art. 292 din Codul Penal al României

Viceprimarul a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, scrie într-un comunicat de presă al ANI.

Gheorghe Şurubaru şi-a prezentat demisia din funcţie după sesizarea depusă la adresa sa de preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, însă acesta a fost reales în aceeaşi zi în post de către Consiliul Local al municipiului.

 

NapocaNews