Duse sunt vremurile in care tratamentul cu toxina botulinica era accesibil exclusiv bogatasilor. Vedete precum Gwyneth Paltrow, Courteney Cox, Demi Moore si Kim Kardashian au recunoscut ca au apelat la tratamente cu botox. Altele insa nu au stiut cand sa se opreasca si si-au distrus chipul. Ca orice tratament minune, si toxina botulinica are avantaje si dezavantaje.

La ce foloseste?

Botoxul este utilizat pentru a remedia probleme de ordin estetic, dar si medicale. Muschi slabiti, riduri, zbateri incontrolabile ale ochiului, transpiratie excesiva, dureri cronice, migrene, toate acestea si multe altele isi pot gasi astfel rezolvarea.

Cantaretul John Mayer a recunoscut ca a facut tratament cu botox pentru a-si remedia problemele medicale. El a suferit deja doua operatii la corzile vocale inainte de a incepe sa isi injecteze toxina, pentru a-si odihni corzile vocale timp de cateva luni si pentru a evita o noua operatie. Din fericire, Mayer si-a revenit si este un nou om – spune el – in urma repaosului vocal, dificil de suportat.

Inceputul

Dupa numeroase experimente realizate in anii ’70-’80 de catre un oftalmolog, toxina botulinica a fost considerata sigura in tratamentul strabismului. In urma studiilor ulterioare, la inceputul anilor ’90, oftalmologul canadian Jean Carruthers a observat efectele secundare benefice ale tratamentului cu botox, si anume diminuarea ridurilor de pe fruntea pacientilor sai.

Citeste si: Cat cheltuiesc vedetele pe tratamente de beauty si ingrijire

Apogeul miraculosului tratament a fost 1997, cand substanta nu se mai putea gasi in America din cauza utilizarii la scara larga, iar The Food and Drug Administration (FDA, echivalentul Ministerului Sanatatii de la noi) a aprobat utilizarea botoxului in numeroase tratamente, marcand inceputul unei noi ere.
In ziua de astazi, numeroase celebritati au recunoscut ca au folosit aceasta substanta pentru a masca efectele trecerii timpului pe chipul lor, iar in cazul altora efectele vizibile sunt deplorabile, din cauza exceselor. Oricine poate avea astazi acces la acest tratament-minune, iar in majoritatea cazurilor putem vorbi despre efecte pozitive.

Efecte secundare

In cazul tratamentelor estetice, putem vorbi de o serie de efecte negative: durere locala, migrene, umflaturi, vanatai, sangerari, iar in cazuri extreme – infectie respiratorie si simptome de gripa. In cazul tratamentelor medicale cu botox, pot aparea aceste efecte secundare: infectii ale pielii, reactii alergice, dureri de spate sau de gat, febra. In oricare dintre aceste cazuri este recomandat sa luati legatura imediat cu medicul, mai ales daca simptomele persista.

Sursa: Cosmopolitan.ro