Intr-o stenograma, Corneliu Coposu povesteste de preoti fortati sa faca in fiecare dimineata liturghii cu urina, de batai inimaginabile, si de obligarea detinutilor politici sa linga flegmele tortionarilor.

Marius Pop, un istoric din Salaj, a gasit, in arhivele Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS), o inregistrare facuta de Securitate a unei discutii din 1968 intre Corneliu Coposu si Valentin Hila, un prieten al sau, fost detinut politic. Cei doi erau monitorizati fara sa stie in timp ce vorbeau intr-un hotel din Baia Mare, dezvaluie Adevarul.

„Cei doi vechi prieteni au stat de vorba despre ce s-a intamplat la Pitesti, despre fenomenul de reeducare”, spune istoricul Marius Pop. Lucrurile pe care le povesteste Corneliu Coposu sunt de o atrocitate fara seaman. El le aflase de la un alt detinut politic, Sandu Ghica, care trecuse prin acele experiente.

„Acum, sa-ti spun cateva chestii concrete. Erau 30 de insi in camera si tu erai cel care te reeducai. Aia 30 se aliniau pe doua randuri, tu stateai in genunchi si aia, fiecare, tranteau cate o flegma jos si tu trebuia sa le lingi pe toate. Asta una! A doua, acum mergea crescendo: erai de serviciu la tineta; aia era tot o… cum sa zic… un act de depersonalizare, de serviciu la tineta.

Tu stateai langa tineta si, cand mergea unul sa se cace, dupa ce termina, trebuia sa-l linga, in loc de hartie. La un popa, care traieste, saracul, si acum, putin innebunit, din Constanta, il punea sa faca, in fiecare dimineata, liturghie cu pisat si cu cacat si sa-i impartaseasca pe ceilalti”, povesteste Corneliu Coposu.

Intre 1937 si 1940, Corneliu Coposu a fost secretarul personal si secretarul politic al lui Iuliu Maniu. El a facut 17 ani de puscarie politica, intre 1947 si 1964, fiind acuzat de „inalta tradare a clasei muncitoare” si „crima contra reformelor sociale”. Dupa 1990, Corneliu Coposu a reinfiintat Partidul National Taranesc.