Premierul britanic David Cameron a recunoscut, joi, în faţa deputaţilor că „nu există 100 la sută certitudine” cu privire la responsabilitatea presupusului atac cu arme chimice în Siria, însă s-a arătat convins că acesta a fost efectuat de către regimul lui Bashar al-Assad, relatează AFP.

„Nu există 100 la sută certitudine în privinţa responsabilităţii” atacului chimic, dar „trebuie să luaţi o decizie”, a declarat David Cameron, cerându-le deputaţilor să „răspundă unei crime de război”, prin adoptarea unei moţiuni care să autorizeze principiul intervenţiei militare în Siria.

Dar „faptul că Guvernul sirian deţine şi a folosit arme chimice nu lasă nicio umbră de îndoială”, a apreciat el. „Dovezile că regimul sirian a folosit aceste arme în primele ore ale zilei de 21 august sunt juste, în opinia noastră”, a spus el, citând declaraţii ale unor martori oculari, informaţii apărute pe reţelele de socializare şi cel puţin 95 de „înregistrări video oribile”. „Astăzi, în faţa Camerei (Comunelor), se pune problema cu privire la modalitatea de a răspunde uneia dintre cele mai abjecte utilizări de arme chimice”, a spus el.

„Nu este vorba de a lua partea cuiva în conflict, nu este vorba de a invada, nu este vorba de a schimba regimul sau chiar de a lucra mai strâns cu opoziţia (siriană). Este vorba despre folosirea pe scară largă a armelor chimice şi răspunsul nostru faţă de o crimă de război, nimic altceva”, a precizat Cameron.

Sursa: REALITATEA.NET