Dispersarea sângeroasă a taberelor de manifestanţi de la Cairo, care cereau revenirea la putere a preşedintelui demis, şi violenţele din Egipt s-au soldat, miercuri, cu cel puţin 343 de morţi, majoritatea civili, conform unui nou bilanţ oficial anunţat joi.

Şeful serviciilor de urgenţă, Khaled al-Khatib, subordonate Ministerului Sănătăţii, a declarat pentru AFP că au murit 300 de civili, în timp ce Ministerul de Interne a anunţat moartea a 43 de poliţişti. Aceasta este cea mai sângeroasă zi de la începutul revoltei care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Hosni Mubarak, în 2011.

Acest bilanţ ar putea totuşi să fie mai mare deoarece doar în piaţa Rabaa al-Adawiya, principalul punct de reuniune a manifestanţilor care cer revenirea la putere a preşedintelui islamist demis la 3 iulie de armată, un jurnalist al AFP a numărat 124 de cadavre, majoritatea cu urme de gloanţe.

Poliţia şi armata au luat cu asalt, miercuri, două pieţe din capitală, ocupate de peste o lună de susţinătorii lui Morsi, provocând ciocniri şi în restul ţării.

În urma violenţelor a fost decretată stare de urgenţă timp de o lună şi au fost impuse restricţii de circulaţie în jumătate din ţară, între orele 19.00-06.00 (20.00-07.00 ora României).

Sursa: Cotidianul