Fostul premier Emil Boc spune că nu a fost şi nu este un fan al proiectului de exploatare de la Roşia Montană, pentru că nu are datele necesare cu privire la impactul pe care acesta îl are pe termen lung asupra mediului.

Boc a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că atunci când era premier nu a primit avizul de la Ministerul Mediului pentru acest proiect, pentru că nu era gata expertiza, aceasta nefiind finalizată nici până în prezent.

Întrebat cum comentează decizia Guvernului, care a aprobat proiectul ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, Boc a spus că „nici acum nu este gata raportul de mediu”.

„De ce să vă spun? Oricum nu scrieţi nimic, nu are nici un rost, e un joc cu sumă zero, am văzut multe la viaţa mea, aşa că… Eu îmi păstrez aceeaşi opţiune, pe care am avut-o şi când am fost prim-ministru, nu am fost şi nu sunt un fan al acestui proiect, am spus-o de fiecare dată, pentru că nu am datele necesare cu privire la impactul pe care-l are pe termen lung asupra mediului înconjurător. Nu mi-am schimbat punctul de vedere, nu era gata raportul de mediu, nici acum nu este gata. Întrebaţi, că de scris oricum nu scrieţi, haideţi să vedem dacă o să scrieţi mult despre Roşia Montană”, a spus Emil Boc.

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Sursa: Mediafax