Distribuie articolul

Filarmonica Transilvania, concert extraordinar în cadrul Festivalului Enescu Din programul celor două seri fac parte Lumina drumurilor de Ulpiu Vlad şi două lucrări compuse de însuşi dirijorul concertelor, Joerg Widmann

Filarmonica de Stat „Transilvania” îşi va întâmpina melomanii, în prag de toamnă, cu o nouă stagiune de concerte, special pregătită, conform unui anunţ de presă al organizatorilor.

Orchestra Simfonică a Filarmonicii va concerta pe scena Colegiului Academic, miercuri, 4 septembrie 2013, de la ora 19 şi pe scena Ateneului Român din Bucureşti, vineri, 6 septembrie 2013, pentru prima dată sub bagheta dirijorului şi compozitorului Jörg Widmann, alături de invitaţii săi: Sergei Nakariakov – supranumit şi Paganini sau Caruso al trompetei, acordeonistul Alfred Melichar şi chitaristul Wilhelm Bruck.

Din programul celor două seri fac parte Lumina drumurilor de Ulpiu Vlad şi două lucrări compuse de însuşi dirijorul concertelor, Jörg Widmann, Ad absurdum pentru trompetă şi orchestră mică şi Misa pentru orchestră mare.

Cele două concerte fac parte din seria evenimentelor Festivalului Internaţional “George Enescu”, desfăşurate în colaborare cu Artexim Bucureşti. Detalii despre programul complet al festivalului, în Bucureşti şi în ţară, aici.

Născut la München, în 1973, Jörg Widmann a studiat clarinetul la Academia de Muzică din oraşul natal, iar ulterior la Juilliard School of Music din New York. La vârsta de 11 ani a început şi primele lecţii de compoziţie, printre profesorii săi de mai târziu regăsindu-se nume ca Wilfried Hiller, Hans Werner Henze, Heiner Goebbels sau Wolfgang Rihm.

A fost compozitor şi artist în rezidenţă la Festivalurile dinSalzburg, Lucerna şi Schleswig-Holstein, la Filarmonica din Köln şi Konzerthaus din Viena, iar apoi la Cleveland Orchestra (2010/2011).

În 2001, a fost numit profesor de clarinet la Conservatorul din Freiburg, din 2009 predând şi compoziţie în cadrul aceleiaşi instituţii. Jörg Widmann este dirijorul principal al Irish Chamber Orchestra.

Ca şi compozitor, seria de succese a început cu Premiul Belmont pentru Muzică Contemporană, oferit, în 1999, de Fundaţia Forberg Schneider, Premiul Muzical Schneider-Schott şi Premiul Paul Hindemith, obţinute în 2002. În 2003, a fost distins cu Premiul Fundaţiei Ernst von Siemens şi al Festivalului de Operă din München. Opera Das Gesicht im Spiegel a fost selectată de un juriu de specialitate al revistei Opernwelt drept cea mai importantă premieră mondială a stagiunii 2003/2004. În 2004, a urmat Premiul Arnold Schönberg, oferit de centrul omonim din Viena şi Deutsches Sinfonie OrchesterBerlin. În 2005, a primit Premiul pentru compoziţie al SWR Sinfonieorchester din Baden-Baden/Freiburg, precum şi Premiul pentru compoziţie Claudio Abbado oferit de Academia Orchestrei Filarmonicii din Berlin. În 2009, compozitorul a primti Premiul Elise L. Stoeger al Societăţii Muzicii de Cameră aLincolnCenter.

Compoziţiile sau au fost interpretate pe cele mai mari scene ale lumii, de către ansambluri ca Orchestra Simfonică din Bamberg, DSO Berlin, Orchestra Filarmonicii din München, Orchestra Filarmonicii din Viena, Orchestra Radio din Frankfurt, Opéra Bastille, sub bagheta unora dintre cei mai importanţi dirijori ai momentului: Sir Simon Rattle, Kent Nagano, Mariss Jansons, Paavo Järvi, Jonathan Nott sau Christian Thielemann.

Supranumit Paganini sau Caruso al trompetei, Sergei Nakariakov, şi-a dezvoltat o voce muzicală unică, ce este mult mai mult decât vehiculul unei virtuozităţi uimitoare. Repertoriul său include nu doar lucrările scrise original pentru trompetă, ci şi numeroase transcripţii fascinante, solistul căutând permanent noi mijloace de exprimare.

Născut laGorkyîn 1977, Sergei a început studiul pianului la vârsta de şase ani, trecând apoi la trompetă, sub îndrumarea tatălui său, Mikhail Nakariakov. Şi-a început cariera interpretativă încă de la vârsta de zece ani, concertând în mari săli din fosta Uniune Sovietică. Foarte curând, părinţii săi au realizat că talentul lui Sergei avea să fie, inevitabil, îngrădit de situaţia politică a ţării, astfel încât au luat decizia de a pleca înIsrael. Au urmat o serie de succese, la Festivalul „Ivo Pogorelici” din Bad Wörishofen, Festivalurile de la Salzburg şi Schleswig-Holstein, de atunci solistul concertând în cele mai importante săli ale lumii, ca Hollywood Bowl din Los Angeles, Lincoln Center din New York, Royal Festival Hall, Barbican Center şi Royal Albert Hall din Londra sau Théâtre des Champs-Élysées.

În 2002, Sergei Nakariakov a fost distins cu Premiul ECHO Klassik pentru cel mai bun instrumentist al anului. În 2006, a fost membru al juriului competiţiei BBC Young Musician of the Year.

Discografia sa, la casa Teldec Classics International, în egală măsură apreciată de public şi critica de specialitate, include cele mai cunoscute concerte pentru trompetă, precum şi două albume de lucrări de virtuozitate de Bizet, Paganini, de Falla, Gershwin şi Rimski-Korsakov. Cel mai recent compact disc, From Moscow with Love, transcripţii pentru trompetă şi orchestră scrise original pentru fagot şi violoncel de compozitori ca Hummel, Mozart, Weber şi Saint-Saëns.

Născut la Viena, Alfred Melichar a studiat acordeonul în oraşul natal şi în Varşovia. Şi-a dezvoltat apoi o intensă activitate solisitică, atât ca acordeonist, cât şi ca bandoneonist, concertând în compania unor ansambluri ca Orchestra Simfonică Radio Neerlandeză, Orchestra Simfonică Radio din Viena, Orchestra Bruckner din Linz, Camerata Athens, Ensemble Wiener Collage, Ansamblul Austriac pentru Muzică Nouă, Ansamblurile Die Reihe, Reconsil, Kreativ, Okoun, K & K-Experimental Studio, Orchestra Radio din München, Orchestra Mozarteum din Salzburg, Orchestra Radio din Ljubljana etc. A participat la festivaluri de renume, ca Wien Modern, Hörgänge, Vogtländische Musik Festival, Musica Nova Brasil.

În repertoriul lui Alfred Melichar, se regăsesc lucrări compuse de Klaus Ager, Luciano Berio, Friedrich Cerha, Edison Denisov, Sofia Gubaidulina, Georg Friedrich Haas, Mauricio Kagel, Ernst Krenek, Wolfgang Liebhart, Violeta Dinescu, Tera de Marez Oyens, Ástor Piazzolla, Gerard Preson, Joaquín Rodrigo, Murray Schaefer, René Staar, Karmella Tsepkolenko sau Erich Urbanner.

Wilhelm Bruck a studiat chitara şi lăuta la Köln, între 1980/1990 activând ca profesor de chitară la Academia de Muzică dinKarlsruhe. Ca solist, membru în formaţii camerale şi orchestrale, Wilhelm Bruck colaborează cu Kölner Ensemble für Neue Musik, Ensemble Modern, Ensemble Intercontemporaine, Berliner Sinfonie Orchester, Münchner Philharmoniker, Orchestra Simfonică a BBC Londra, Orchestra Deutsche Oper din Berlin, Opera de Stat din Hamburg, Bayerischen Staatsoper din München, Staatsoper Stuttgart, sub bagheta unor dirjiori ca Pierre Boulez, Zubin Mehta, Peter Eötvös, Christoph Eschenbach, Eliahu Inbal, James Levine, Bruno Maderna, Jonathan Nott, Giuseppe Sinopoli sau Silvain Cambreling.

Miercuri, 4 septembrie 2013, ora 19

Colegiul Academic

Concert extraordinar

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Dirijor: Jörg Widmann (Germania)

Solişti:

Sergei Nakariakov – Trompetă (Rusia)

Alfred Melichar – Acordeon (Austria)

Wilhelm Bruck – Chitară (Germania)

În program:

Ulpiu Vlad – Lumina drumurilor

Jörg Widmann – Ad absurdum pentru trompetă şi orchestră mică în Si bemol major

Misa pentru orchestră mare