Fostul psihiatru al armatei americane Nidal Hasan a fost condamnat la moarte, miercuri, pentru asasinarea a 13 persoane în 2009 la baza militară Fort Hood din Texas (sudul Statelor Unite), a anunţat preşedintele juriului.

Cei 13 membri ai juriului militar reuniţi în Curte Marţială la aceeaşi bază militară au anunţat sentinţa după patru ore de deliberări. Ei l-au declarat vinovat pe Nidal Hasan, săptămâna trecută, pentru 45 de capete de acuzare formulate împotriva lui.

Un colonel de armată, al cărui nume nu a fost divulgat, care prezidează juriul, a anunţat că acuzatul va fi exclus din armată şi va pierde toate remuneraţiile.

Potrivit fostei echipe de apărare, pe care el a recuzat-o, Nidal Hasan voia să primească pedeapsa capitală.

De-a lungul procesului, care a început la 6 august, acuzatul, care şi-a asigurat singur apărarea, a refuzat să cheme martori, nu a contestat niciunul dintre cei 89 de martori citaţi de acuzare, nu a furnizat niciun element care să-i permită să pledeze pentru circumstanţe atenuante şi s-a mulţumit cu o singură declaraţie în faţa juriului: „eu sunt cel care a tras”.

El este primul militar condamnat la moarte din 2005, când fostul sergent Hasan Akbar a fost condamnat la pedeapsa capitală pentru că a ucis doi militari în timpul unui atac cu grenadă în Kuwait în 2003. Un apel pentru tulburări psihice este în curs.

Dacă Nidal Hasan va fi executat, aceasta va fi prima execuţie a unui militar din ultimii 52 de ani, potrivit presei americane. Execuţiile soldaţilor în Statelor Unite sunt rare, deoarece ele necesită aprobarea preşedintelui.

Considerat un „lup solitar” al Al-Qaida, Hasan a recunoscut de mai multe ori că a ucis 12 militari şi un civil şi a rănit zeci de alte persoane la Fort Hood, la 5 noiembrie 2009, în scopul de a împiedica militarii să participe la un război pe care el îl consideră „ilegal” în Afganistan şi Irak.

Procurorul militar Steven Henricks a afirmat că Hasan, care urma să fie mobilizat în Afganistan, credea că îşi îndeplineşte „datoria de a ucide (în numele) jihadului”.

Sursa: Mediafax