Preşedintele Traian Băsescu a făcut ieri la Izvorul Mureşului o declaraţie ce a depăşit ipocrizia retoricii unirii dintre Basarabia, ce a mai rămas din ea, şi România. „Le spun cetăţenilor Republicii Moldova: Cereţi unirea şi-o veţi avea, dar cereţi-o! România vrea unirea cu Moldova? Da, dar Republica Moldova nu vrea unirea.” De ani de zile asistăm la o campanie publică prelungită privind unirea Republicii Moldova cu România, care nu s-a concretizat nicicum. Ani de zile clasa politică de la Chişinău a spus că nu poate face unirea că nu vor ruşii, apoi că sunt comuniştii la putere. Iată că de trei ani, forţele româneşti conduc preşedinţia, parlamentul şi guvernul de la Chişinău şi unirea tot nu se face. Cu poveşti şi lozinci pe toţi stâlpii şi pe toate şoselele patriei: „Basarabia e România!” nu se poate face unirea. Până la urmă Băsescu, ca şi mulţi români, şi-au dat seama că basarabenii, în special clasa politică şi administraţia, nu doresc de fapt unirea. Vrema romantică cu podurile de flori lacrimogene a trecut.

E momentul să privim adevărul în faţă dezbrăcat de ipocrizie: basarabenii nu vor unirea din păcate. Dacă doreau unirea o făceau contra ruşilor, aşa cum ţările baltice şi-au obţinut independenţa în anii 90. Am fost de mai multe ori în Basarabia şi am observat o ipocrizie generalizată, nu numai la factorii politici şi administrativi, dar şi la oamenii simpli. Basarabenii s-au obişnuit cu un dublu limbaj: nouă românilor ne spun fraţi şi beneficiază de paşaport vişiniu românesc să poată călători liber în Europa. Zeci de mii de elevi şi studenţi basarabeni primesc burse, cazare şi transport gratuit să studieze în România, dar între ei în cămine comunică pe ruseşte. Pe de altă parte, basarabenii când se întâlnesc cu ruşii spun că sunt verişorii lor mai mici şi primesc gaze, petrol şi materie primă mai ieftine. De obicei, basarabenii privesc la filme ruseşti la televizor, nu la cele româneşti sau europene. Pe de altă parte, toată clasa politică din Republica Moldova cu Preşedinţie, ministere, Guvern, parlamentari, ambasade, secretare şi amante, credeţi că doreşte ca să dispară odată cu unirea cu România. Deci Chişinăul să devină o capitală de judeţ ca şi Constanţa, iar premierul preşedinte de consiliu judeţean ca Pinalti? E timpul ca să lăsăm de o parte ipocrizia şi să privim verde în faţă realitatea: basarabenii s-au obişnuit în general, după toate suferinţele indurate, să aibă un dublu limbaj şi să beneficieze material şi de Bucureşti şi de Moscova. Românii ar spune să sugă la două ţâţe…Declaraţia recentă a lui Băsescu îi invită pe basarabeni să iasă din limbajul dublu şi să se hotărască odată pentru totdeauna: se unesc cu Ţara sau preferă să joace cazacioc în continuare.

Moldovenii sunt români, nu ruşi şi prelungirea unui stat artificial ca Republica Moldova poate fi un precedent periculos pentru viitorul României. A venit vremea ca Bucureştiul să nu mai tolereze separatismul Chişinăului, adică a unor români rusificaţi de istorie şi dedulciţi la afaceri cu Moscova.Cine stă cu fundul în două luntri nu ajunge departe.

Ionuţ Ţene