Politicianul francez de extremă dreapta Jean-Marie Le Pen apreciază că o hotărâre judecătorească favorabilă romilor, pronunţată recent la Nisa (sud-estul Franţei), va încuraja instalarea a „50.000” de romi în acest oraş în 2014, conducând la schimbarea denumirii în Romenadă a unei celebre promenade.

Jean-Marie Le Pen vorbeşte despre schimbarea denumirii în Romenadă a unei celebre promenade din Nisa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Jean-Marie Le Pen, care a provocat deja un scandal, în iulie, prin ieşirile sale împotriva romilor, a recidivat marţi, la Nisa, criticând o hotărâre judecătorească şi întrebându-se dacă celebra Promenada Englezilor va fi redenumită „Romenada”, relatează Le Point, în ediţia electronică de marţi.

În cursul unei conferinţe de presă, Jean-Marie Le Pen a criticat marţi o hotărâre recentă a justiţiei de a plăti o indemnizaţie în valoare de 75 de euro pe zi romilor care au fost mutaţi din tabere fără a li se propune o locuinţă.

„Acest anunţ a provocat în România un entuziasm fanatic pentru plecare, plecare până acum limitată. Zeci de mii, sute de mii, de romi vor pleca şi se vor întoarce la noi ca să prospere. În mod sigur, 75 de euro pe zi şi pentru o singură persoană sunt un miracol pentru ei”, a comentat Jean-Marie Le Pen.

„Iar, într-o zi, probabil veţi fi obligaţi să redenumiţi Promenada Englezilor Romenada”, a adăugat el.

Preşedintele de onoare al FN (Frontul Naţional Francez), venit pe 4 iulie, la Nisa, pentru a o prezenta pe candidata partidului său la alegerile municipale, a calificat prezenţa romilor în acest oraş ca fiind „jignitoare” şi „mirositoare”, preconizând că „50.000 de romi” se vor instala în Nisa în 2014.

Afirmaţiile sale au făcut obiectul unei plângeri, pentru „provocare la ură şi discriminare etnică, fără consecinţe”. Plângerea a fost depusă marţi dimineaţa de SOS Racisme la Tribunalul de Mare Instanţă din Nisa.

Referindu-se la plângerea depusă de SOS Racisme, Jean-Marie Le Pen a continuat în acelaşi ton.

„Am mai spus că prezenţa lor este jignitoare. Este adevărat că, practic, în toate comunele în care s-au instalat în mod arbitrar, populaţia s-a simţit jignită. Referitor la oamenii care au criticat utilizarea cuvântului mirositor, ei ar trebui să consulte Larousse, pentru că vor vedea astfel diferenţa între mirositor şi urât mirositor”, a conchis politicianul francez.

Sursa: Mediafax