Europarlamentarul Corina Cretu, membru al Ordinului Steaua Romaniei, cere oficial retragerea decoratiei acordate lui Laszlo Tokes in anul 2009, cu prilejul aniversarii a douazeci de ani de la Revolutie.

„In baza Legii 29/2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei, avand in vedere dispozitiile Literei b) a Articolului 52 prevazuta in cadrul acesteia, solicit public retragerea Ordinului ‘Steaua Romaniei’ acordat domnului Laszlo Tokes la data de 14 decembrie 2009, pentru fapte dezonorante si contrare Articolului 1 din Constitutia Romaniei, care au adus prejudicii Romaniei ca stat, precum si tuturor cetatenilor romani care dezavueaza pozitiile extremiste si contrare convietuirii inter-etnice”, se arata in scrisoarea adresata de Corina Cretu Consiliului de Onoare al Ordinului National ‘Steaua Romaniei’, conform unui comunicat remis Ziare.com.

Vicepresedintele PSD catalogheaza ca „inadmisibil” ca un detinator al Ordinului din care face parte sa faca ce a facut Laszlo Tokes, adica „sa conteste public, printr-o serie de aprecieri si actiuni, caracterul de stat national, unitar si indivizibil al Romaniei”.

„Solicitarea recenta a europarlamentarului roman Laszlo Tokes catre premierul Ungariei, Viktor Orban, de instituire a unui protectorat maghiar asupra Transilvaniei reprezinta escaladarea unei serii intregi de actiuni si declaratii anti-nationale din partea sa, care au promovat in mai multe medii teza periculoasa a autonomiei pe criterii etnice”, mai sustine Corina Cretu.

Premierul Victor Ponta a fost cel care i-a solicitat insistent presedintelui Traian Basescu sa ii retraga decoratia lui Laszlo Tokes, dar Administratia Prezidentiala a explicat intr-un comunicat de presa ca legea nu ii permite presedintelui sa ia o asemenea decizie decat la solicitarea Consiliului de Onoare al Ordinului National „Steaua Romaniei”.

Conform legii, acesta nu poate fi sesizat decat de un membru al acestui Ordin, ceea ce Victor Ponta nu este, dar Corina Cretu da.

In replica, Victor Ponta a catalogat motivul presedintelui drept un „subterfugiu”, ceea ce a atras o reactie din partea purtatorului de cuvant al Presedintiei, Bogdan Oprea, acesta spunand ca „este indamisibil ca pentru un prim-ministru respectarea legii sa fie un subterfugiu”.

NapocaNews