Tocmai s-au terminat zilele culturale maghiare la Cluj-Napoca. Iar având în vedere sentimentul de antiromânism specific unei bune părți a minorității maghiare, de la eveniment nu putea lipsi nici propaganda separatistă. Pe str. Mihail Kogălniceanu, peste drum de sediul UBB, extremiștii unguri de la PPMT au amplasat un banner care incita la separatism. Însă totul ambalat cu doctrina multiculturală a ardelenismului.

Extremiștii unguri și-au dat seama de ceva vreme că nu mai pot să-și facă idealurile publice. Așa că în loc să facă referiri la anexarea Ardealului la Ungaria, aceștia promovează ardelenismul, o doctrină ce are ca miză obținerea autonomiei Transilvaniei, dar aceasta nu e decât o strategie de tranziție, scopul find dezmembrarea României și crearea unei Transilvanii independente în care ungurii să fie etnia dominantă. Bannerul extremiștilor de la PPMT părea foarte atractiv pentru cei naivi: compara Transilvania cu Elveția și promitea raiul pe pământ dacă provincia ar fi autonomă. PPMT susține împărțirea Transilvaniei în cinci regiuni administrative: în patru din acestea limbile oficiale să fie maghiara și româna, iar în a cincea (zona Sibiu-Brașov) pe lângă cele două și germana să fie limbă oficială. Evident, pentru că unora nu le place că locuiesc în România și că trebuie să învețe limba română. Pe banner apare și o istorie a Transilvaniei cu cele mai importante date, una pe gustul separatiștilor care începe cu anul 1000, dată în care Ungaria își consolida dominația în Ardeal. De daci și de romani nu se menționează nimic, căci în istoria lor falsificată provincia era pustie când au ajuns ei, românii venind mai târziu din Balcani. Anul 1920 este prezentat ca o tragedie, căci se recunoaște ”anexarea” Ardealului de către România prin tratatul de la Trianon, iar statul român e acuzat că a discriminat minoritatea maghiară. Când majoritatea locuitorilor provinciei (românii) au decis la 1918 unirea cu România, atunci să susțină cineva că e vorba de anexare e anti-democratic, căci nu se ține cont de voința majorității. Dar în mod ironic PPMT se folosește de mitul democrației pentru a convinge pe cât mai mulți români că autonomia e un lucru bun. Doar în Elveția sistemul cantoanelor funcționează, nu? Dar numai cei ce nu analizează lucrurile cu atenție pot să creadă că autonomia ne va ridica nivelul de trai măcar la un sfert din cel al Elveției.

E trist că de 23 de ani statul român le-a permis extremiștilor de la UDMR, PCM sau PPMT să se ocupe de educația tinerilor unguri și să-i învețe că Ardealul e al lor și că trebuie să-i urască pe români. Drept consecință mulți unguri au ajuns să se izoleze de români și să viseze la Ungaria mare, care a dispărut în evul mediu. În loc să se integreze în societate, această categorie a devenit o adunătură de inadaptați sociali ce dau vina pe români pentru problemele lor. Desigur nu toți ungurii sunt așa, unii și-au dat seama că locuiesc în România și că trebuie să fie loiali statului român și să-i respecte pe români, dar numai cei ce văd dincolo de minciunile separatiștilor.

Zilele culturale maghiare nu mai sunt doar un eveniment cultural, ci și o ocazie ca extremiștii maghiari să facă politică, o politică xenofobă ce urmărește ruperea Transilvaniei de România. Iar astfel de acțiuni sunt sponsorizate din banii publici ai românilor prin intermediul Primăriei Cluj-Napoca, care este sponsor oficial al zilelor culturale maghiare. De acest lucru se fac vinovați politicienii locali în frunte cu Emil Boc. Dar se pare că pentru ei este mai important Laszlo Tokes decât zecile de mii de români care i-au votat.

Codrin Goia