În premieră la Cluj-Napoca se va organiza în acest sfârșit de săptămână o dezbatere culturală şi un concert de excepţie pentru a celebra sărbătoarea naţională, Ziua Limbii Române.

Vineri, 30 august, de la ora 17:00, în Clădirea Cazinoului din Parcul Central va avea loc o o dezbatere la care va participa ÎPS Mitropolit Andrei, alături de preşedintele Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, Irina Petraş şi conducătorul Şcolii Doctorale de Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai”, prof univ dr Ilie Rad. Sâmbătă, tot de la 17:00, membrii Corului bărbătesc din Finteuşul Mare vor concerta în faţa clădirii Casino. Manifestarea este organizată de Asociatia ”Inima Ardealului”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Ziua Limbii Romane sărbătorită încă din 1990, în Republica Moldova

Din acest an 31 august a devenit oficial Ziua Limbrii Române fiind votată în plenul Camerei Deputaţilor după ce a fost propusă în 2011 şi susţinută de parlamentari din toate grupurile politice. Evenimentul va fi marcat de autorităţi prin ample manifestări culturale în ţară, cât şi în străinătate, unde există comunităţi ale românilor. Legea privind instituirea acestei zile, adoptată de Parlamentul României, a fost publicată în Monitorul Oficial din 14 martie a.c., realizându-se, astfel, o sincronizare cu sărbătoarea Limbii Române din Republica Moldova, ce are loc tot pe 31 august. Românii de peste Prut celebrează această zi prin diverse evenimente culturale încă din 1990, la un an după ce fost legiferată trecerea la scrierea în grafie latină.

Grigore Sâmboan, Sursa: Radio Renasterea