Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis marţi o ripostă „violentă” în cazul în care Damascul ar ataca teritoriul israelian, în contextul în care Statele Unite şi o serie de capitale europene vizează o intervenţie în Siria.

„Israelul este pregătit pentru orice eventualitate”, a declarat Netanyahu, citat într-un comunicat, la finalul unor consultări pe tema situaţiei din Siria. „Nu suntem parte în războiul civil din Siria, dar dacă detectăm vreo tentativă de a ne si se face rău vom reacţiona şi vom riposta în mod violent”, a avertizat el.

Premierul a făcut aceste remarci în contextul în care regimul sirian a promis marţi că se va apăra în cazul unei lovituri internaţionale care pare iminentă.

Statele Unite şi aliaţii lor par tot mai hotărâţi să lanseze o lovitură în Siria, după un presupus atac chimic lângă Damasc pe 21 august, de comiterea căruia opoziţia şi o serie de capitale acuză regimul sirian.

Ministrul sirian de Externe Walid Mouallem a dat asigurări, marţi, că ţara sa dispune de „mijloace de apărare care vor surprinde”.

În opinia sa, o intervenţie militară „va servi interesele Israelului şi, în al doilea rând, ale Frontului al-Nosra”, o grupare armată jihadistă care luptă alături de rebelii sirieni şi care a jurat credinţă Al-Qaida.

Forţele americane sunt „pregătite” pentru o acţiune militară dacă preşedintele Barack Obama dă undă verde, a declarat marţi pentru BBC secretarul Apărării Chuck Hagel, afirmând că Statele Unite vor prezenta în curând probe cu privire la folosirea de către regimul lui Bashar al-Assad a unor arme chimice.

În Israel, populaţia se grăbea să se echipeze cu măsşti de gaze. „De la începutul săptămânii (care începe duminica în Israel), s-au înregistrat de patru ori mai multe apeluri decât de obicei adresate centrului nostru de informaţii, o creştere semnificativă”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a serviciilor poştale israeliene, care distribuie măşti de gaze.

Sursa: Mediafax