Presedintele american, Barack Obama, a anuntat, sambata seara, ca SUA au prezentat un „caz puternic” privind utilizarea armelor de catre Siria si a argumentat ca este hotarat sa loveasca regimul lui Bashar al-Assad. Pentru ca puterea Americii sta insa in modelul democratic, nu in forta sa militara, Obama s-a decis sa consulte Congresul, pentru ca „tara va fi puternica daca vom adopta acest curs de actiune”.

„Este lucrul corect pentru democratia noastra” si „respect opinia celor care cer precautie”, a spus Obama in fata Casei Albe.

Presedintele SUA a aratat insa ca utilizarea armelor chimice de catre Siria reprezinta un „pericol la adresa securitatii nationale” si, mai mult, „pune in pericol prietenii nostri – Israel, Iordania, Turcia, Irak”.

Obama a explicat ca decizia sa se bazeaza si pe faptul ca este „presedintele celei mai vechi democratii. Puterea noastra nu sta in muschi, ci in modelul pe care il prezentam, ca reprezentanti ai poporului. Merg in Congres pentru a obtine aprobare de la popor. Congresul va vota de indata ce se intoarce. Maine ii informez de ce are atata importanta pentru securitatea nationala”.

Obama a declarat ca este constient ca poporul american se teme de razboi, dar „poporul american are bunul simt sa stie ca nu putem rezolva problemele din Siria cu armata. De asta nu ne gandim sa punem trupele noastre in mijlocul razboiului altui popor. Noi cautam o solutie politica”.

„Dar suntem SUA. Nu putem si nu trebuie sa inchidem ochii la ce s-a intamplat in Damasc. Credem ca dreptul oamenilor de a trai in pace si demnitate e responsabilitatea guvernelor. Tuturor membrilor Congresului, le cer sa voteze pentru securitatea nationala. Astept dezbaterea si va cer sa intelegeti ca unele lucruri sunt mai importante decat partizanatul si politica de moment”, a continuat Obama.

Seful de la Casa Alba a continuat aratand ca „acum e momentul sa aratam lumii ca ne tinem de cuvant si conducem cu credinta ca corectitudinea face puterea, si nu invers. Democratia noastra e puternica atunci cand presedintele si reprezentantii poporului stau impreuna”.

Obama si-a bazat intreaga argumentatie pro-atac pe ideea ca atacul chimic de la Damasc reprezinta un pericol pentru securitatea nationala a Americii, nu in ultimul rand prin „proliferarea armelor in randurile grupurilor teroriste”.

„Amenintarea trebuie confruntata. Am decis ca vom interveni. Misiunea noastra va fi limitata, nu vom pune bocanci pe sol. Le vom degrada puterea de a riposta si suntem pregatiti sa lovim cand alegem sa facem asta. Capacitatea noastra de a lovi nu depinde de moment, ci de cand sunt pregatit sa dau ordin”.

Sursa: Ziare.com