Poliţia Română coordonează, la acest sfârşit de săptămână, o acţiune preventivă pentru reducerea numărului accidentelor rutiere şi a consecinţelor acestora, produse pe fondul nerespectării regimului legal de viteză. Vor fi folosite toate echipamentele de supraveghere video a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, din dotare, amplasate în sistem cascadă.

Acţiunea face parte din calendarul campaniei preventive „SPEED”, desfăşurată pe teritoriul tuturor celor 27 de state membre TISPOL (Organizaţia Poliţiilor Europene).

În perioada 23-25 august a.c., poliţiştii rutieri, împreună cu cei de ordine publică, vor acţiona la nivel naţional, sub coordonarea de specialitate a Direcţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R., pentru depistarea şi sancţionarea abaterilor rutiere, în special a celor privind nerespectarea regimului legal de viteză.

Pentru depistarea în trafic a conducătorilor de autovehicule care nu respectă regimul legal de viteză şi sancţionarea promptă a acestora, se vor folosi toate echipamentele de supraveghere video a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, din dotare, amplasate în sistem cascadă.

Acţiunea este circumscrisă calendarului de activităţi al poliţiilor rutiere europene T.I.S.P.O.L. pentru anul 2013, în baza căruia se desfăşoară campania preventivă „SPEED”, pe teritoriul tuturor celor 27 de state membre.

În perioada 14-18 august a.c., comparativ cu perioada similară de weekend a anului 2012, relevă scăderea numărului accidentelor grave cu 52 (de la 174 la 122) şi a răniţilor grav cu 64 (de la 181 la 117). Cu toate acestea, printre principalele cauze de producere a accidentelor grave de circulaţie se regăseşte în continuare nerespectarea regimului legal de viteză prin cele două forme de manifestare, respectiv viteza excesivă ori neadaptarea acesteia la condiţiile de drum, pe fondul cărora s-au produs 16 asemenea accidente.