Premierul Victor Ponta a anunţat duminică seară că îl va informa, luni, în scris, pe preşedintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul Naţional „Steaua României”.

Ponta a spus, într-o emisiune la Antena 3, că preşedintele a primit o cerere de retragere a acestei decoraţii şi că îi va transmite la rândul său o scrisoare acestuia arătându-şi disponibilitatea de a contrasemna decretul prezidenţial de retragere.

„Am mai contrasemnat decrete de retragere a unor decoraţii şi îl asigur că voi contrasemna şi pentru retragerea decoraţiei domnului Tokes”, a spus Ponta.

Într-o rezoluţie adoptată vineri, la finalul lucrărilor celei de a XI-a ediţii a Universităţii de Vară de la Izvoru, participanţii din ţară şi reprezentanţii comunităţilor româneşti care trăiesc în afara frontierelor României au solicitat, printre altele, ca „extremiştilor” maghiari care „luptă prin toate mijloacele” împotriva ţării şi a românilor să le fie retrase distrincţiile care le-au fost acordate de statul român.

„Cerem ca extremiştilor maghiari din România, cărora li s-au acordat distincţii ale statului român, să le fie retrase aceste distincţii. Şi aici facem o referire directă la Laszlo Tokes. Nu este posibil ca acest extremist maghiar, care luptă prin toate mijloacele împotriva României şi românilor, să fie decorat cu Steaua României. Această distincţie trebuie să-i fie retrasă şi facem apel la Administraţia Prezidenţială, în numele tuturor participanţilor la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, să-i fie retrasă această distincţie lui Laszlo Tokes”, se arată în rezoluţia citată.

În iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”. Băsescu s-a arătat „şocat” de această declaraţie abia săptămâna trecută, şi fără a-l numi explicit pe Tokes, a spus că acesta nu merită cetăţenia română. Cât despre retragerea distincţie, nicio vorbă.

Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler.

Conferirea decoraţiei a fost motivată, potrivit decretului semnat de Băsescu, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, „în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.

George Anghel, Sursa: Cotidianul