Românii care muncesc peste hotare şi care se întorc vara în concediu acasă investesc mai puţini bani în construcţiile de case noi sau renovări faţă de anii anteriori, spun primarii de comune şi producătorii de materiale de construcţii.

„În luna august, lucrările de construcţii explodau anii trecuţi datorită celor care se întorceau acasă de peste hotare. Acum, foarte puţini au venit în concediu. Nu mai câştigă la fel de bine ca în anii trecuţi, criza este peste tot“, spune Mandache Truţă, viceprimar al comunei Avrămeni din judeţul Botoşani.

De altfel, faptul că românii din străinătate nu mai investesc la fel de mulţi bani în ţară precum în anii precedenţi este demonstrat şi de scăderea remiterilor cu 11% în primul semestru al acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 1,65 mld. euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la BNR.

„Deocamdată nu se simte (revenirea în concediu a românilor care lucrează în străinătate – n.red.), dar probabil la sfârşitul lunii august ne vom da seama de gradul de in­fluenţă a sosirii românilor din străinătate. Totuşi de la an la an am remarcat o influenţă din ce în ce mai scăzută“, spune Dan Mircescu, director general şi proprietar al pro­du­că­torului şi importatorului de sisteme pentru acoperiş Final Distribution, cu afaceri de circa 4,5 mil. euro anul trecut.

În 2012 construcţiile rezidenţiale au înregistrat la nivel naţional o scădere de circa 16,7% în august, lună tradiţio­na­lă de concediu pentru românii care muncesc în străinătate.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro