„Kaiserul“ a mărturisit că a primit injecţii „cu vitamine“ la naţionala RFG-ului, recunoscând că nu i-a întrebat pe medicii selecţionatei ce fel de întăritoare i se administrau. Dezvăluirile vin după ce în RFG foarte mulţi sportivi au folosit substanţe interzise

În fostul RFG, dopajul era instituţionalizat, bugetul de stat finanţând programe care cercetau şi administrau substanţe interzise!

În urmă cu aproape o săptămână, un studiu realizat de Universitatea Humboldt din Berlin zguduia sportul german. Conform acestui studiu, care ar fi fost redactat pentru a ascunde numele unor înalţi foşti oficiali vest-germani, dopajul ar fi fost instituţionalizat în RFG între 1950 şi 1990. Practic, din 1970, sub acoperişul Ministerului de Interne vest-german, s-a înfiinţat Institutul Federal pentru Ştiinţa Sportului, care a cercetat amănunţit substanţe precum EPO, amfetamină sau hormoni de creştere. Şi le-a administrat intensiv sportivilor, programul fiind susţinut cu fonduri de la bugetul de stat. Inclusiv în fotbal, într-o echipă care a devenit campioană mondială în 1974 şi a pierdut finala de trei ori în această perioadă (1966, 1982 şi 1986).

„Frontiera anti- doping e difuză“

Studiul Universităţii Humboldt a declanşat o adevărată „ava­lanşă“ în mass-media germană, care a acuzat dur practicile de dopaj din perioada respectivă. Însă niciunul dintre sportivii vizaţi nu a recunoscut acuzaţiile. Până duminică seară, când „Kaiserul“ Franz Beckenbauer a acordat un interviu pentru postul de televiziune „ZDF“.

La început, fostul fundaş al naţionalei RFG a vorbit despre Bayern şi despre modul în care Mario Gotze se va adapta în echipa lui Guardiola. Dar cum discuţia a început să se îndrepte spre subiectul dopajului, „Kaiserul“ a început să devină tot mai confuz şi s-a contrazis în mai multe rânduri. În primă fază, a negat o afirmaţie făcută în 1977, când a spus că pentru a reuşi în Bundesliga un jucător trebuie să facă orice, inclusiv să se dopeze, pentru că „frontierele anti-doping sunt difuze“.

Iar „Kaiserul“ nu a oferit un răspuns satisfăcător nici în momentul în care moderatorul Michael Steinbrecher l-a întrebat dacă s-a dopat vreodată. „Niciodată un antrenor sau un coleg nu mi-a spus că trebuie să iau anumite substanţe. Niciun medic nu ne-a cerut asta“, a mărturisit Beckenbauer. După care şi-a schimbat tonul, subliniind însă că nu a primit decât injecţii cu vitamine: „Normal că ni s-au administrat injecţii cu vitamine. Dar nu am întrebat niciodată despre ce substanţe este vorba. Ni s-a spus că sunt doar vitamine. Nu sunt doctor, am primit doar injecţii cu vitamine“.

Beckenbauer a strâns 103 selecţii în naţionala RFG, evoluând la CM din 1966, 1970 şi 1974. Fostul fundaş german e considerat unul dintre cei mai importanţi jucători din istoria fotbalului, câştigând Balonul de Aur în 1972 şi 1976.

Sursa: Pro Sport