O echipa de arheologi de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj a reluat cercetarile la Sarmizegetusa romana si va reconstrui poarta de nord a capitalei din provincia imperiala Dacia.

Abandonata in urma cu patru decenii, cercetarea de la Sarmizegetusa va fi reluata prin reconstruirea unor elemente ale coloniei romane, transmite Romania Libera.

Arheologii au descoperit si cateva fragmente din statuia lui Hercule, eroul devenit semizeu si una dintre divinitatile protectoare ale romanilor ce isi duceau traiul la Sarmizegetusa.

„Sapaturile sunt finantate de catre Ministerul Culturii. Se fac cercetari impreuna cu studenti ai Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, voluntari straini adusi de Projects Abroad, si cu voluntari adusi de clubul Rotary Hateg.

Obiectivele cercetate in acest an sunt poarta de nord a orasului si asa-zisul Templu Mare. Pentru a da coerenta monumentelor Sarmizegetusei si a intra in capitala Daciei romane precum stramosii nostri romani, am inceput cercetarea portii principale de intrare in oras.

Avem ca obiectiv reconstituirea ei viitoare, ca si a drumului principal de intrare in oras, N-S, cardo maximus”, a declarat Carmen Ciongradi, directorul Muzeului din Cluj.

De asemenea, arheologii intentioneaza sa realizeze, cu ajutorul unor specialisti de la Roma, o reconstituire 3D a monumentului.

Sursa: Ziare.com