Serviciile americane de informaţii au ascultat un responsabil al Ministerului sirian al Apărării „în panică” în cursul „unor conversaţii telefonice cu şeful unităţii de arme chimice”, după atacul de săptămâna trecută, scrie revista Foreign Policy, citată de AFP, potrivit Agerpres.

„Lunea trecută, în orele care au urmat terifiantului atac chimic de la est de Damasc, un responsabil al Ministerului sirian al Apărării a avut conversaţii telefonice panicate cu şeful unităţii de arme chimice, cerând răspunsuri privind atacul cu agenţi neurotoxici care a ucis peste 1.000 de persoane”, scrie revista.

„Aceste conversaţii au fost ascultate de serviciile americane de informaţii”, adaugă Foreign Policy într-un comunicat. „Acesta este principalul motiv pentru care responsabilii americani spun în acest moment că sunt siguri că aceste atacuri sunt opera regimului Bashar al-Assad şi pentru care armata americană s-a pregătit să atace regimul în zilele următoare”, mai scrie Foreign Policy.

Informaţia este dezvăluită în contextul în care forţele americane se pregătesc să atace Siria, chiar dacă aliaţii occidentali subliniază că scopul nu este de a răsturna regimul actual.

SUA şi-a înăsprit declaraţiile în această privinţă, în vederea pregătirii terenului unei posibile lovituri împotriva Damascului. Declaraţiile sunt dublate de consultări diplomatice în toate direcţiile susţinute de către secretarul de Stat John Kerry.

Vicepreşedintele american Joe Biden a acuzat Siria că se află în spatele atacului chimic de miercurea trecută.

„Nimeni nu se îndoieşte că (persoane) nevinovate – bărbaţi, femei şi copii – au fost victime ale atacurilor chimice din Siria. Iar vinovaţi de această folosire îngrozitoare a unor arme chimice în Siria sunt, fără îndoială, (membrii) regimului sirian”, a declarat Biden, în urma unor afirmaţii similare ale purtătorilor de cuvânt ai Casei Albe Jay Carney şi Departamentului de Stat Marie Harf.

Washingtonul avea încă de luni „foarte puţine îndoieli” asupra responsabilităţii Damascului în acest atac, soldat cu sute de morţi.

„Ştim că regimul sirian este singurul care deţine aceste arme, că el a utilizat aceste arme în numeroase rânduri în trecut (…). Preşedintele (Barack Obama) crede şi eu cred că cei care utilizează arme chimice împotriva bărbaţilor, femeilor şi copiilor fără apărare este necesar să dea socoteală”, a subliniat Biden, la fel ca John Kerry, care a declarat luni că recurgerea la armament chimic este „moral interzisă”.

O posibilă intervenţie militară în Siria nu va include desfăşurarea de trupe terestre şi nu va avea ca obiectiv schimbarea regimului de la Damasc, întrucât asemenea acţiuni ar obliga SUA şi aliaţii lor să se implice mult mai profund în conflict, a precizat marţi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, citat de agenţiile Reuters şi EFE.

Potrivit postului CNN şi cotidianului The New York Times, care citează surse din guvernul american, un atac asupra Siriei va fi limitat şi se va executa cu rachete ghidate, lansate de pe distrugătoarele şi submarinele staţionate în Marea Mediterană, care vor viza aproape 50 de ţinte strategice.

Sursa: Cotidianul