Ciocnirile dintre forţele guvernamentale şi opoziţie continuă în Siria de peste doi ani şi jumătate. În regiunile, care sunt controlate de rebeli, viaţa s-a schimbat cardinal. Liudmila Polinina, care în urmă cu mulţi ani, s-a mutat de la Moscova în oraşul Raqqa, a relatat Vocii Rusiei în ce s-a transformat acest orăşel pitoresc în câteva luni.

Liudmila Polinina trăieşte în Siria de peste 25 de ani. Pentru prima dată ea a venit în Siria în anul 1985, imediat după ce s-a căsătorit cu un sirian. Ea îşi aduce aminte cu multă căldură despre acea perioadă.

„Atunci era foarte bine, era linişte şi siguranţă, totul era foarte ieftin. Omenii făceau totul pentru tine dacă spuneai că eşti din Rusia”.

Situaţia s-a schimbat în martie 2013, când oraşul Raqqa, situat la 200 km de Aleppo, a fost ocupat de trupele opoziţiei.

„Totul s-a scumpit, nu mai există nici un fel de siguranţă, uneori nu avem apă şi energie electrică zile întregi, oraşul este bombardat şi supus tirului, totul ca în timpul războiului. Ieri s-au produs explozii. Nu există autorităţi”.

Înainte de război, Liudmila se putea plimba ore întregi pe străzile oraşului, acum iese din casă doar în caz de necesitate.

„Ies afară foarte rar, deoarece se poate întâmpla orice. A fost un caz, când o fată de 13 sau 14 ani mergea cu părinţii, iar teroriştii pur şi simplu au luat-o şi nici până în prezent nu se ştie unde este”.

Liudmila ne-a relatat că în ultimul timp s-a înrăutăţit situaţia alimentară. Potrivit ei, în oraşele controlate de autorităţile siriene nu există un asemenea haos.

„Există probleme cu pâinea, uneori au loc conflicte care se încheie cu moartea, nu există poliţie şi de aceea oamenii se apără singuri. În alte oraşe, chiar dacă ele au fost distruse există autorităţi de stat, în schimb la noi nu există”.

În urma atentatelor teroriste au murit câteva rude ale Liudmilei. Ea a început să se teamă pentru viaţa fiilor şi îi este frică să vorbească despre ei chiar şi la telefon.

„Fiica mea a terminat şcoala anul acesta, iar băieţii sunt deja mari. Nu trebuie să vorbesc despre ei deoarece toate convorbirile sunt ascultate”.

Acum, Liudmila îşi aminteşte cu tristeţe despre renumitul sistem de învăţământ sirian, cu care se mândrea ţara. În oraşele ocupate de opoziţie, acest sistem a fost practic distrus. În oraşele ocupate de rebeli nu mai ai unde să te tratezi.

„Spitalul este aproape, dar este controlat de rebeli. Nu ştiu cum stau lucrurile cu asistenţa medicală şi cu medicamentele”.

Liudmila Polinina speră că ţările occidentale nu vor bombarda Siria.

„Cred că ei vor fi îndeajuns de înţelepţi pentru a nu face acest lucru. Există mulţi oameni pe care i-a cuprins panica. Eu îmi pun speranţele în Dumnezeu”.

În Siria locuiesc mulţi compatrioţi ruşi. Unii doresc să plece în Rusia pentru a fi mai departe de război. Alţii, ca Liudmila Polinina, rămân în speranţa că situaţia se va stabiliza.