Bradley Manning, tânărul militar găsit vinovat de cea mai mare scurgere de informaţii din istoria Statelor Unite, a dezvăluit joi, după o zi de la condamnarea sa la 35 de ani de închisoare, că este femeie şi vrea să i se spună Chelsea, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Bradley Manning, tânărul militar găsit vinovat de cea mai mare scurgere de informaţii din istoria Statelor Unite, a dezvăluit joi, după o zi de la condamnarea sa la 35 de ani de închisoare, că este femeie şi vrea să i se spună Chelsea, relatează AFP.

„Începând din acest moment, în această nouă fază a vieţii mele, vreau ca toată lumea să ştie cine sunt cu adevărat. Sunt Chelsea Manning, sunt femeie”, a anunţat Manning, într-o scurtă declaraţie citită pentru postul NBC, în prezenţa avocatului său David Coombs.

„Dat fiind modul în care mă simt de când sunt copil, vreau să încep un tratament hormonal imediat ce este posibil. Mi-ar plăcea, de asemnea, ca începând de astăzi să mi se spună pe noul prenume şi să fie utilizat pronumele feminin pentru a se vorbi despre mine”, a adăugat el.

Acest anunţ a fost făcut după trei luni de proces într-o Curte Marţială şi trei ani de detenţie preventivă. „Chelsea nu voia ca acest lucru să devină ceva care să perturbe dosarul”, a declarat Combs.

Nu era clar imediat dacă Manning a angajat demersuri legale pentru schimbarea prenumelui, în contextul în care anunţul suscită o dezbatere mediatică cu privire la modul de a-l desemna.

Avocatul său, în timpul acestui interviu, a utilizat pronumele masculin vorbind despre dosarul judiciar, după care a vorbit despre „ea” cu privire la dorinţa de a trăi ca femeie.
Tulburările de identitate sexuală a lui Bradley Manning au afectat dezbaterile, închise miercuri, la Baza militară Fort Meade, în apropiere de Washington.

Avocaţii apărării au invocat adesea această fragilitate pentru a explica starea de spirit în care se afla tânărul analist în domeniul informaţiilor în Irak, atunci când a transmis peste 700.000 de documente confidenţiale site-ului WikiLeaks care le-a publicat, declanşând o furtună în diplomaţia mondială.

La bară, psihiatri şi confidenţi au subliniat cum se lupta Manning pentru feminitatea sa, prizonier într-un corp de bărbat. O fotografie intitulată „problema mea”, în care apare rujat şi purnd o perucă blondă a fost proiectată în timpul procesului.

Declaraţiile autorităţilor militare, potrivit cărora „armata nu oferă tratament hormonal” răspunzînd solicitării lui Manning, ridică „grave probleme constituţionale”, în opinia Uniunii pentru Apărarea Libertăţilor (ACLU), potrivit căreia „disforia de gen poate cauza o mare suferinţă psihologică” ce poate merge până la sinucidere.

În justiţia de drept comun, tot mai mulţi judecători federali au stabilit că refuzarea unui tratament deţinuţilor transsexuali constituie o pedeapsă crudă. Anul trecut, un judecător din Massachusetts a ordonat autorităţilor statului să plătească operaţia de schimbare de sex a unui criminal. Iar toţi deţinuţii din Maryland, Virginia, West Virginia, North Carolina şi South Carolina au posibilitatea să primească o asemenea operaţie, în baza deciziei în acest sens a unei Curţi de apel pronunţate în ianuarie 2013.

Potrivit lui David Coombs, Manning nu a vorbit, pentru moment, despre această operaţie.

NapocaNews