Europarlamentarul Laszlo Tokes se declară „dezamăgit” de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu despre Ungaria, spunând că maghiarii nu erau obişnuiţi „cu astfel de apucături” din partea şefului statului şi că a avut impresia că acesta are cea mai mare empatie faţă de problemele etniei.

„M-a dezamăgit intervenţia lui Traian Băsescu, întotdeauna am avut suspiciunea că sunt prejudecăţi negative faţă de unguri din partea politicienilor români. La urma urmei, fiecare îşi va arăta adevărata faţă către unguri. Am sperat să mă înşel în cazul domnului Băsescu, deoarece am crezut că atitudinea lui politică şi umană are şi credibilitate faţă de ceilalţi politicieni români de rând, dar şi de data aceasta a trebuit să ne înşelăm. Domnul Băsescu a făcut un deserviciu foarte grav pentru cauza maghiarilor deoarece a întărit prejudecăţile înrădăcinate”, a spus Tokes, citat de Mediafax.

Laszlo Tokes participă, luni seară, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, la spectacolul de deschidere a manifestării „Zilele Culturale Maghiare”, alături de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, prefectul Clujului, Ioan Gheorghe Vuşcan, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Magdo Janos.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în urmă cu o săptămână, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român „îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei”.

Sursa:Mediafax