Astazi, 19 aug 2013, începând cu ora 14.30, prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan a avut o întâlnire cu reprezentanţii Centrului de Dializă Fresenius pe tema deciziei închiderii unităţii medicale din Dej.

Alexandru Ciolan, managerul general al centurlui de dializă, a spus că această posibilitate a fost luată în calcul după efectuarea unei analize economice lunare.

„Le-am spus foarte clar că nu pot să ia astfel de decizii aşa, peste noapte, doar pentru că într-unul din punctele lor de lucru activitatea nu este acum rentabilă. Financiar nu putem să-i ajutăm, dar sigur trebuie să fie purtată o discuţie la nivelul Casei Naţionale, pentru că dacă nu te-ai îmbolnăvit în momentul 30 martie, în care s-a semnat contractul cu Casa, atunci rămâi în afara contractului. Sunt centre în care au 300 de pacienţi pe centru”, a declarat prefectul Vuşcan.

Centru Fresenius tratează în total circa 5.000 de persoane în cele 34 de centre.

Alexandru Ciolan a menţionat că la ora actuală centrul de dializă din Dej deserveşte 39 de persoane, însă pentru ca activitatea unei asemenea unităţi să devină profitabilă, ar fi nevoie de un număr de circa 50 de persoane dializate.

„Trebuie să încercăm să convingem pacienţii locali, care aleg să se trateze în altă parte, să rămână la Dej”, a declarat Ciolan.

O altă problemă a centrului este lipsa de personal medical calificat. Momentan doar 2 medici oferă serviciile necesare pacienţilor, unul dintre ei urmând să plece într-un stagiu de perfecţionare profesională.

 

NapocaNews