Un mecanic din Cluj-Napoca în vârstă de 55 de ani a pus Biblia pe versuri. I-au ieşit 21 de volume, 1.815 de versuri. Toate scrise în 14 ani, după ce îşi termina serviciul la Electrica. Românii plecaţi în State, unde i-a fost publicat primul volum, vor ca gestul clujeanului să nu fie trecut cu vederea, ci să fie recunoscut de Cartea Recordurilor. Clujeanul Ioan Ciorca (55 de ani) spune că fiecare are câte ceva de făcut pe lumea asta. Calm, perseverent şi pasionat de poezie, acesta a început în urmă cu 14 ani să pună textele biblice în versuri.

I-au ieşit 1.815 de stihuri în 21 de volume. Primul volum l-a publicat cu ajutorul românilor plecaţi de mai bine de 20 de ani în SUA. „A fost extrem de simplu. Şi romanii puneau în versuri ce scriau. Am încercat să fac textele biblice mai accesibile. Ţin să subliniez că Biblia în versuri nu e o carte cu religioasă“, spune Ioan Ciorca (credincios de rit ortodox).

Acesta lucrează ca mecanic la Electrica deşi e licenţiat în Filosofie şi are un master în managementul proiectelor, plus trei brevete de invenţie. „Există o profeţie în Vechiul Testament care vorbeşte despre venirea unor vremuri de mare sete şi foamete la figurat. Această Biblie în versuri am scris-o în aşteptarea acelor vremuri“, mai spune clujeanul. El consideră că e mare nevoie de educaţie morală încă de la începutul vieţii tocmai pentru a-i învăţa pe copii şi tineri ce sunt acelea valori morale, principii şi ce rol au ele în viaţa de zi cu zi. „La noi în ţară, anormalitatea a devenit normalitate.

Nu este în regulă. Trebuie să facem ceva“, adaugă Ioan Ciorca. Vizită la Bartolomeu Anania Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, părintele Bogdan Ivanov, spune că îl ştie pe Ciorca şi că îşi aduce aminte când acesta a fost în vizită la Bartolomeu Anania. „Prin 2004 sau 2005 a fost în audienţă la Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania. E un efort destul de mare să copiezi Biblia, darămite să o pui în versuri. Asta spunea şi fostul Mitropolit al Clujului“, afirmă Ivanov. Un record de Guinness Book Primul volum dintre cele 21 ale Bibliei a apărut deja cu ajutorul unor români plecaţi în State. Însă clujeanul speră să reuşească tipărirea Bibliei în versuri în totalitate la Cluj. Acei români vor ca gestul lui Ioan Ciorca să nu treacă nevăzut şi se luptă pentru omologarea lui în Guinness Book.

Florina Pop, Sursa: Adevarul