Statele Unite au pregătit scena, luni, pentru o posibilă intervenţie militară împotriva regimului din Siria, ca reacţie la presupusul atac chimic împotriva civililor, care a avut loc săptămâna trecută în apropiere de Damasc şi este considerat de către Washington drept „incontestabil”. Marea Britanie pregăteşte planurile pentru o posibilă acţiune militară în Siria, a anunţat marţi Downing Street.

„Arme chimice au fost folosite în Siria”, a declarat secretarul american de Stat John Kerry, afirmând pentru prima dată atât de categoric: „este de necontestat”.

Aceste arme chimice au provocat moartea a peste 1.000 de persoane în Ghouta de Est, la 21 august, potrivit opoziţiei preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Fără a-i numi pe cei responsabili de acest atac, Kerry a asigurat că „Preşedintele (american Barack) Obama consideră că cei care au recurs la armele cele mai atroce împotriva persoanelor celor mai vulnerabile de pe planetă trebuie să dea socoteală”.

Londra pregăteşte planuri pentru o posibilă acţiune militară în Siria

Marea Britanie pregăteşte planuri pentru o posibilă acţiune militară ca răspuns la folosirea armelor chimice în Siria, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al premierului David Cameron.

„Nicio decizie nu a fost luată pentru moment. Continuăm să discutăm cu paternerii noştri internaţionali despre cum ar trebui să fie răspunsul adecvat, dar în acest cadru pregătim planuri militare pentru această situaţie”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

„Este vorba despre a examina modalitatea de a împiedica folosirea armelor chimice pentru că este ceva total abject şi contrar dreptului internaţional”, a adăugat el.

„Vom anunţa mai târziu în cursul zilei dacă va avea sau nu loc o convocare anticipată (a Parlamentului) pentru a discuta despre aceste probleme”, a continuat purtătorul de cuvânt, în timp ce deputaţii i-au cerut premierului să convoace Parlamentul, care este în vacanţă până la 2 septembrie.

David Cameron, care şi-a scurtat vacanţa şi se afla marţi la Downing Street, a discutat în ultimele zile cu mai mulţi lideri mondiali, între care preşedintele rus Vladimir Putin, cel american Barack Obama şi cel francez François Hollande. El va continua discuţiile pentru a decide un „un răspuns proporţional” la atacul din Siria de la 21 august, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Sursa:Mediafax.ro