Exista zeci de fructe si legume de care nu ai auzit. Cresc la alte latitudini, pe alte continente si nu-i nici o problema daca nu le consumi, dar daca ai vreodata ocazia, merita sa le gusti. Unele dintre ele au ajuns si pe meleagurile noastre, desi destul de timid.

Oca
Aceasta leguma este cultivata in Anzi din America de Sud, aceasta leguma colorata este numita uneori „cartoful de Noua Zeelanda” datorita popularitatii de care se bucura acolo dupa anii 1800, cand a fost adusa in tara. Oca este in America de Sud a doua cea mai populara leguma de pamant, dupa cartofi.

Aluna tigru
Cultivat initial in Egiptul Antic, in prezent acest tip de alune este foarte comun in sudul Europei, in special in Spania. Alunele tigru se inmoaie de obicei in apa inainte sa fie mancate si au un gust dulce. In Spania sunt folosite la prepararea horchatei, o bautura laptoasa si dulce. Poate fi o alternativa buna a laptelui in cazul celor care sunt intoleranti la lactoza sau vegani.

Romanesco
Aceasta leguma cu un aspect surprinzator este o varianta exotica a mult mai cunoscutei conopide, fiind cu atat mai interesanta cu cat spiralele care ii cresteaza suprafata urmeaza sirul lui Fibonacci. Romanesco este o buna sursa de vitamine C si K, fibre si carotenoizi.

Kohlrabi
Aceasta este una din legumele necunoscute, este o ruda a verzei salbatice si este considerata una dintre cele mai sanatoase 150 de mancaruri de pe pamant. Este cel mai consumata in India. Comestibila in totalitate, ea poate fi prajita, mancata in salata sau simpla, ca o gustare cu foarte putine calorii.
Salsify
Aceasta este o bizarerie. Este inrudita cu floarea-soarelui, de la aceasta planta poate fi consumata doar radacina. Se presupune ca are si proprietati medicale, fiind considerata in trecut un remediu pentru muscaturile de sarpe.

Citeste si: Cele mai bune legume pentru slabit
Samphire
Numit si „sparanghelul de mare”, aceasta leguma creste in Statele Unite in locuri aride, stancoase, in apropiere de ocean. Este o garnitura perfecta pentru mancaruri de peste.

Nopales
Aceste legume provin dintr-o planta care cu greu ar putea fi considerata apetisanta. Un cactus. Miezul suculent devine comestibil dupa ce spinii au fost scosi. Este o leguma populara in Mexic si este atat de consistenta incat poate fi considerat o alternativa vegetariana la tacos.

Manioc

Denumita adesea si cassava, este o leguma amilacee care provine din America de Sud. Este o sursa esentiala de carbohidrati pentru jumatate de miliard de oameni din intreaga lume. Totusi, este dificil de preparat si chiar toxica daca procedeul nu este facut corect.

Dulse
Recoltata din Atlanticul de Nord, aceasta „leguma”, care este de fapt o alga rosie de mare, este foarte frecventa in Islanda, unde se numeste „sol” si e servita in orice fel. Constituie o sursa bogata de vitamina B, fibre si proteine vegetale.

Fiddlehead
Un tip de legume foarte raspandit in New England, mai ales in Maine, este servit fiert, in salata sau cu maioneza sau unt. Reprezinta de fapt frunzele noi, infasurate ale ferigilor. Contin multi nutrienti, omega-3 si fibre, au proprietati antioxidante si sunt apreciate pentru gustul delicios.

Sursa: Femeia.ro