Aeroportul Cluj – Napoca a fost înfiinţat în anul 1932, iar în anul 1997, în baza Hotărârii Guvernului nr. 398/1997 privind trecerea unor regii autonome aeroportuare de sub autoritatea Ministerului Transporturilor sub autoritatea consiliilor judeţene, trece sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj.

Aeroportul Cluj-Napoca face parte din categoria aeroporturilor regionale moderne ale Europei, fiind al treilea aeroport ca mărime din România, în ceea ce priveşte traficul de pasageri şi al doilea aeroport regional al ţării. Totodată, este primul aeroport din categoria celor aflate în subordinea consiliilor judeţene din România. Pe o rază de 170 km în jurul oraşului locuiesc aproximativ 3 milioane de potenţiali pasageri, a căror deservire reprezintă o preocupare fundamentală pentru aeroportul clujean.
Având în vedere cele de mai sus, considerăm necesar ca acesta să poarte o denumire reprezentativă atât pentru Judeţul Cluj, cât şi pentru Transilvania, respectiv Aeroportul „Avram Iancu” Cluj.

Direcţia Juridică din Cadrul Consiliului Judeţean Cluj va efectua demersurile prealabile necesare pentru schimbarea denumirii Aeroportului Cluj-Napoca în Aeroportul „Avram Iancu” Cluj, până la data de 15.10.2013, respectiv va solicita avizul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca.

CJ a demarat un sondaj în rândul cetăţenilor pentru stabilirea denumirii aeroportului.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, a spus că denumirea obiectivului trebuia să fie dată în legătură cu obiectivul de activitate. El a spus că o denumire obiectivă era Herman Oberth, care a studiat la Cluj, însă la adresa acestei denumiri au existat două plângeri din partea comunităţii evreieşti.

Vakar a spus că denumirea „Avram Iancu” este doar o reminescenţă „funariotă”, că Avram Iancu nu a fost aviator, şi că mai potrivită este denumirea „Matias Rex” sau pur şi simplu „Cluj”.

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a spus că un studiu efectuat asupra 40 de aeroporturi din lume a arătat că niciunul dintre acestea nu au denumiri de aviatori.

Consilierii judeţeni ai PDL au sugerat să fie păstrată denumirea de „Cluj” pentru aeroport, iar ulterior au cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului pentru că nu ar fi existat pe această temă o dezbatere reală.

În cele din urmă, consilierii judeţeni ai PDL, cei ai UDMR şi Bogdan Emil (USL) au votat pentru denumirea de „Cluj” (14 voturi), iar USL a votat pentru denumirea „Avram Iancu” (17 voturi).

„Din votul Consiliului Judeţean Cluj a rezultat un nume pentru aeroport care ne onorează. Mai trebuie să fie parcurse câteva etape până la stabilirea numelui final pentru aeroport, iar ulterior trebuie să demarăm o campanie de rebranding cu noua denumire”, a declarat directorul Aeroportului, David Ciceo.