Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a prezentat, miercuri, profilul complet al celui de al doilea tortionar comunist identificat de autoritati.

Este vorba despre Ion Ficior, cel care a condus in perioada 1960-1963 lagarul de detinuti politici de la Periprava din Delta Dunarii. IICCMER a anuntat ca a trimis catre Parchetul General sesizare privindu-l pe tortionarul Ficior, acuzat de genocid.

Faptele lui Ioan Ficior pot fi incadrate la infractiunea de genocid, prin conducerea unui regim de exterminare a detinutilor politici.

„Instititul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc a solicitat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie inceperea urmaririi penale impotriva lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de munca de la Periprava, pentru genocid”, a declarat, miercuri, presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.

Documentele oficiale, trimise la Parchetul General, arata ca sub mandatul lui Ficior in penitenciarul de la Periprava au murit 103 detinuti, iar majoritatea a murit de foame. Victimele aveau intre 19 si 40 de ani. IICCMER mentioneaza ca Ficior a condus „un lagar al mortii”.

NapocaNews