Senatorul clujean Alin Tişe a declarat astăzi că PDL nu este de acord cu iniţierea de referendumurile locale pentru stabilirea regiunilor, după cum a anunţat UDMR.

UDMR a anuntat ca va organiza o serie de referendumuri judeţene în zona denumită de maghiari „ţinutul secuiesc” şi Partium. Consultările populare vizează, reorganizarea actualelor regiuni de dezvoltare.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, miercuri, la Cluj, ca Uniunea susţine crearea a două noi regiuni. Una ar urma să includă judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, şi cea de-a doua ar urma să includă Bihor, Satu Mare şi Sălaj. Prima regiune ar avea capitala la Târgu Mureş, iar cea de-a doua, la Oradea.

„Există proceduri europene prin care se stabilesc regiunile, nu după referendumuri locale. Aceste criterii fac referire la contextul socio-cultural, istoric, legat de tradiţie, economie ş.a.m.d. Nu trebuie să fie stabilite după criterii politice, etnice sau care ţin de baronii locali”, a spus Tişe.

De asemenea, senatorul a menţionat că PDL aşteaptă de la Guvernul USL un proiect public de regionalizare, nu „pe sub masă”, de la care mai aflăm din când în când informaţii.

„Regionalizarea este o componentă a reformei adminsitrative din România. Nu trebuie doar să haşurăm nişte regiuni, trebuie să facem o adevărată reformă, de jos în sus”, a adăugat Tişe.