Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că nu declanşează acum referendum naţional privind Roşia Montană, considerând că o dezbatere parlamentară ar fi utilă şi a precizat că, din acest moment, va fi „neutru” în legătură cu acest subiect pentru ca, la nevoie, să poată fi un mediator credibil.

 

Preşedintele Băsescu a menţionat că în scrisoarea de răspuns precizează că nu declanşează acum un astfel de proces, apreciind că o dezbatere parlamentară este de natură că clarifice foarte multe din semnele de întrebare privind exploatarea de acolo.

„Consider că dezbaterea în Parlament este cel mai potrivit lucru. Nu voi lua o măsură care să împiedice sau să facă inutilă dezbaterea în Parlament”, a mai spus şeful statului.
Traian Băsescu a vorbit şi despre eventualitatea în care ar organiza referendum.

„În cazul în care, în urma dezbaterilor din Parlament, societatea românească ar fi fragmentată pe tema Roşia Montană, în momentul în care aş primi legea la promulgare şi această lege ar genera falii în societate, cu certitudine n-aş promulga legea înainte de organizarea unui referendum”, a asigurat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai spus că, deşi a fost unul dintre susţinătorii exploatării resurselor de la Roşia Montană, din acest moment, poziţiile sale pe acest subiect vor fi „neutre”, pentru ca, la nevoie, să poată fi credibil ca mediator.
Sursa: Mediafax