Bashar al-Assad nu ar fi aprobat personal atacul chimic din 21 august de la periferia Damascului, care a provocat moartea a 1.400 de persoane, potrivit interceptărilor armatei germane dezvăluite de Bild duminică.

Oficiali de rang înalt ai armatei siriene „cer periodic, de aproximativ patru luni, atacuri chimice la palatul prezidenţial din Damasc (dar) aceste solicitări au fost refuzate mereu, iar atacul din 21 august nu ar fi fost de fapt aprobat personal de Bashar al-Assad”, scrie Bild am Sonntag.

Ediţia de duminică a cotidianului german se bazează pe interceptările efectuate de o navă spion a armatei germane, Oker, staţionată în apropierea coastelor siriene.

De altfel, Bild am Sonntag scrie că preşedintele serviciilor secrete germane, Gerhard Schindler, a afirmat recent în faţa Comisiei pentru Apărare din Parlamentul german că Assad putea să se menţină multă vreme în funcţie.

Sângerosul război civil din Siria „ar putea să dureze ani întregi”, ar fi afirmat el.

În plus, Inspectorul general al armatei germane, Volker Wieker, ar fi explicat în faţa aceleiaşi comisii, că influenţa Al-Qaida în cadrul rebeliunii creşte rapid.

Armata siriană liberă, susţinută de Occident, a pierdut controlul militar şi afluenţa dezertorilor din armata regulată care i se alătură este acum nulă, în special pentru că forţele apropiate de Al-Qaida i-ar împuşca.

Sursa: Mediafax