Fostul premier Calin Popescu Tariceanu a atras atentia, duminica seara, ca in cazul contractului pentru exploatarea de la Rosia Montana mai sunt multe lucruri de luat in consideare si ca nu ar trebui grabit.

„Cred ca proiectul trebuie privit cu luciditate si obiectivitate. Cand eram premier, proiectul era prezent, insa atunci, pentru ca erau investitii consistente, nu exista niciun fel de graba care sa justifice demararea proiectului, pe care il consider cu o valoare adaugata mai degraba scazuta. Nu am crezut ca e nevoie sa presez. Erau si considerente politice de ordin extern. Relatiile de buna vecinatate cu Ungaria, ea manifesta griji ce trebuiau rezolvate in modul cel mai corect”, a declarat fostul premier, la Digi 24.

El a spus ca ar trebui dezbatute intai mai multe aspecte, cum ar fi beneficiile pentru Romania din punct de vedere economic, dar si grijile in legatura cu problemele de mediu sau de patrimoniu.

Proteste pentru Rosia Montana: mii de oameni promit sa stea in strada pana Guvernul retrage proiectul

„Intre timp proiectul a avansat si acum avem considerente ce trebuie avute in vedere. Unele sunt de natura pur economica. Trebuie vazut care sunt beneficiile noastre. Guvernul a renegociat conditiile initiale intr-un mod mai favorabil pentru statul roman. Al doilea element e legat de mediu: in ce masura proiectul afecteaza mediul, care sunt riscurile.

Acum tehnologiile au avansat, sunt foarte sigure. Al treilea aspect este cel arheologic. Nu am toate elementele ca sa ma pot pronunta pe aceste capitole. Plecand de la varianta ca riscurile sunt absolut controlate, merita facut sau nu? Eu spun ca acum, ca nu mai sunt investitii si locuri de munca, acesta trebuie sa fie un criteriu”, a explicat Calin Popescu Tariceanu.

Fostul lider PNL a spus ca nu are cunostinta sa se fi facut presiuni politice ca proiectul sa fie avizat.

„Nu am elemente care sa indice ca sunt presiuni. Nu am vazut partizanti ferventi ai proiectului. Am vazut si in PNL persoane care isi exprima rezerve sau opozitia. Cred ca e normal sa existe o dezbatere cat mai larga. (…) Din cate pot sa inteleg, Victor Ponta vrea sa implice Parlamentul in dezbatere si decizia finala sa ii revina Parlamentului. Mai trece apa pe Dunare pana ajungem sa votam proiectul in Parlament”, a conchis Tariceanu.

NapocaNews