Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, amendamentul la Legea privind câinii fără stăpân care stabileşte un termen de 14 zile în care câinii sunt ţinuţi în adăposturi, după care, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, să fie eutanasiaţi, edilii având posibilitatea să amâne eutanasierea.

Amendamentul şi întregul proiect au fost adoptate cu majoritate de voturi, peste 260, după ce reprezentanţii PDL, PSD şi PNL şi-au exprimat susţinerea faţă de forma legii rezultată de la comisie.

Un grup de 300 de protestatari au încercat să foţeze porţile Palatului Parlamentului pentru a lua parte la dezbateri, însă potrivit preşedintelui Camerei, Valeru Zgonea, aceştia nu au formulat nicio cerere în scris pentru a face acest lucru.

Protestatarii au susţinut că s-ar fi putut evita această problemă dacă li s-ar fi alocat mai multe fonduri din partea primăriilor, dacă ar fi fost alocaţi bani suplimentari pentru angajarea unui PR pentru câini şi a unui verificator care să inspecteze modul în care aceşti câini sunt îngrijiţi.

În ţări precum Franţa, SUA şi alte state mai dezvoltate decât România, legislaţia prevede perioade mult mai mici de timp pentru adopţii, faţă de cele 14 zile aprobate astăzi.

În Statele Unite ale Americii, orice câine găsit pe stradă şi care nu este revendicat de nimeni timp de trei zile, chiar dacă teoretic are un stăpân pentru că are la gât un element de identificare, este eutanasiat. În urmă cu trei ani, Curtea Suprema a statului California a dat o hotărâre prin care a mărit termenul la 5 zile.

În Marea Britanie, câinii maidanezi care sunt găsiţi totuşi pe străzi sunt ţinuţi în adăposturi, iar dacă în şapte zile nu sunt revendicaţi, sunt fie daţi spre adopţie, fie eutanasiaţi.

În Franţa, atât câinii, cât şi pisicile care sunt găsite pe străzi sunt adăpostite timp de 8 zile, iar dacă nimeni nu le revendică, sunt eutanasiate. Mai mult decât atât, legislaţia din unele zone permite chiar împuşcarea acestora.

În Irlanda, câinii maidanezi sunt adăpostiţi şi eutanasiaţi în cazul în care proprietarii nu îi revendică în termen de 5 zile.

În Spania, animalele fără stăpân sunt ţinute două săptămâni în adăposturile primăriei. Apoi, dacă nu sunt revendicate sau adoptate, ele sunt eutanasiate.