Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, marti seara, ca, in cazul „tortionarului” Alexandru Visinescu, acuzat de genocid, se poate suspenda doar pensia speciala, insa nu i se poate lua pensia bazata pe contributia pe care a platit-o de-a lungul timpului.

„Dansul (Alexandru Visinescu – n.red.) a lucrat in sistemul penitenciar. Acolo, stiti ca exista, in afara de pensia din sistemul public, e si o pensie speciala, care se acorda. Aceea, probabil, va fi suspendata, pentru ca pensia din sistemul public, bazata pe contributia pe care a platit-o persoana respectiva, nu se suspenda.

Niciunui criminal care este inchis nu i se suspenda pensia. Dar este vorba despre pensiile speciale si, aici, intr-adevar, aceste pensii speciale trebuie date pentru o activitate speciala. Si aceea cred ca se va suspenda”, a explicat ea, intr-o interventie la Romania TV.

Dar si pentru a i se suspenda pensia speciala, a continuat ministrul Mariana Campeanu, va fi nevoie de o decizie in acest sens a Instantei.

„Cele doua pensii sunt separate. Se calculeaza separat si se platesc din fonduri separate. Deci, aceasta nu este o problema. Decizia trebuie sa o dea Instanta. Este un sistem care este gestionat de Ministerul Justitiei si trebuie schimbata legea, asa cum am spus si eu anterior. Daca va fi o decizie, noi o aplicam”, a adaugat seful de la Munca.

Presa externa, despre Visinescu: Primul roman acuzat de genocid, dupa regimul Ceausescu

Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat in perioada 1956 – 1963, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte pentru savarsirea infractiunii de genocid.

Visinescu a fost chemat marti la Parchetul General, unde procurorii l-au anuntat ca a fost pus sub acuzare.

Atat la intrare, cat si la iesire, el nu a dorit sa faca declaratii presei si a cerut procurorilor un termen pentru pregatirea apararii. Acesta a fost insotit de doua persoane, care au distribuit ziaristilor o copie a talonului de pensie al lui Visinescu, conform careia acesta are o pensie de „doar” 3.296 lei net, si nu de peste 6.000 de lei, cum s-a vehiculat in mass-media.