Ieri, un clujean, col. (ret.) Ioan Aurel Moldovan, veteran de război a împlinit 105 ani. Cred că este cel mai bătrân clujean din municipiul Cluj-Napoca. El a fost omagiat acasă de reprezentanţii Armatei, filialei locale a Veteranilor de Război, prefectură şi de către primăria clujeană. La ceremonia aniversară discretă de acasă am avut onoarea să particip. Eram curios să aflu de la fostul veteran de război care a fost secretul longevităţii sale. Mă gândeam că a ţinut dietă sau posturi religioase sau chiar a făcut puşcărie politică, cu mâncare puţină, care nu a solicitat organele interne, fapt ce a dus la o prelungire a vieţii.

Am găsit un bătrân vioi, lucid şi jovial. La cei 105 ani era drept ca bradul. Mi-am satisfăcut curiozitatea şi l-am întrebat care a fost secretul longevităţii sale. Mi-a spus direct: corectitudinea. Sincer nu m-am gandit la acest răspuns şi am fost luat pe neaşteptate. Fiul colonelului a observat acest lucru şi a completat: – Secretul e corectitudinea. A fost un om extrem de corect, care seara când punea capul pe pernă nu era măcinat de gânduri rele şi adormea imediat. Important e în viaţă să faci lucrurile corect şi să nu faci rău! Atunci m-am gândit la sinergia corectitudinea e sinonimă cu credinţa. Secretul longevităţii e să faci fapte bune, să nu faci rău şi să ţi un echilibru alimentar ilustrat perfect de către posturi.

La urma urmei corectitudinea e viaţa creştină în echilibru cu sufletul şi lumea. Răul nu te poate ajunge din urmă. Faptul că eşti corect şi ai o viaţă liniştită, care nu-ţi stresează creierul şi organele interne, te ajută la prelungirea vieţii. Interesant secret pentru o viaţă lungă al col. (ret.) Ioan Aurel Moldovan, cel mai în vârstă clujean. Să facem şi noi ca el.

Ionuţ Ţene