Întotdeauna am avut o admiraţie sinceră faţă de popoarele care îşi respectă şi omagiază poeţii. Lucru acesta dovedeşte că au devenit înţelepte şi pun mai presus spiritul naţiunii decât materia şi consumerismul. Zilele acestea poporul ghanez trece printr-o mare suferinţă: moartea tragică a poetului lor naţional Kofi Awonoor. Ghanezii îl venerează pe poetul Kofi Awonoor ca pe un sfânt. Pentru ei reprezintă simbolul unităţii culturale într-o ţară în care limba engleză este oficială, deoarece  Ghana a fost peste 100 ani colonie engleză, dar în care se mai vorbeşte încă nouă limbi locale recunoscute. Kofi Awonoor a murit pe 21 septembrie răpus de gloanţele unui comando terorist islamist, când lua micul dejun împreună cu fiul său la mall-ul Westgate din Nairobi – Kenya. El a fost împuşcat cu sânge rece de islamişti împreună cu alţi 68 de clienţi ai mall-ului al cărui proprietar era o firmă israeliană. La aflarea veştii tot poporul ghanez a intrat în stare de şoc. Lui Kofi Awonoor autorităţile îi organizează funeralii naţionale. Pentru ghanezi Kofi Awonoor este cum e la noi Mihai Eminescu. Moartea lui tragică a zguduit un popor întreg al cărui simbol al unităţii culturale era.

Kofi Awonoor s-a născut pe 13 martie 1935 în fosta colonie engleză Coasta de Aur, care va deveni Ghana. Urmează liceul la Achimota şi studii de literatură la Universitatea Ghana. Publică primul volum de versuri în 1964 intitulat „Redescoperirea”, care cunoaşte un succes şi o recunoaştere imediată din partea publicului ghanez. Pleacă în Anglia unde studiază la Universitatea din Londra şi scrie piese de teatru pentru BBC. Kofi Awonoor s-a implicat în lupta pentru independenţa naţională împotriva englezilor şi împotriva colonialismului, condusă de eroul naţional, fostul premier Dr. Kwame Nkrumah. Se implică în mişcarea pan-africană a acestuia numită Organizaţia pentru o Africă Unită. Faptul că Dr. Kwame Nkrumah s-a apropiat de premierul chinez Ciu En Lai este debarcat de către o lovitură de stat pusă la cale de CIA, condusă de locotenentul de aviaţie Jerry John Rawlings. Acesta a condus din 1966 până în 1981 Ghana cu o mână de fier internând scriitorii şi opozanţii politici în lagăre. Kofi Awonoor revine în 1975 în Ghana la universitate. În urma unei înscenări, militarii lui Jerry John Rawlings îl arestează şi supun pe poet unui proces public umilitor. Este eliberat abia în 1978, când va scrie în urma acestei experienţe a închisorii cartea “Casa Mării”. Revine profesor la Universitatea Capul Coastei şi devine un activist fervent pentru democraţie. După 1990 Kofi Awonoor este numit reprezentant al ţării sale la ONU şi preşedinte al Consiliului de Stat. Din 1990 autoritatea publică a poetului ghanez este recunoscută la cel mai înalt nivel.

Kofi Awonoor a publicat mai mute cărţi: poezii – Noaptea din Sângele Meu, 1971; Romanele – Pământul, fratele meu, 1971; Vine ultimul călător, 1992 şi istorie: Sânul Pământului: Un studiu de istorie, cultură, literatură și de Africa de Sud de Sahara, 1975; Ghana: O istorie politică de pre-european pentru timpul modern, 1990. Viaţa poetului Kofi Awonoor s-a încheiat brusc în dmineaţa zilei de 21 septembrie 2013, fiind ucis de un comando islamist în mall-ul din Nairobi, în schimb opera lui va rămâne veşnică pentru cultura şi popoarele Africii. Fericit e poporul ghanez pentru că a născut un aşa mare poet care i-a fost inima sa. Trist pentru români că nu ştiu să-şi mai cinstească cum se cuvine poeţii astăzi.

Ionuţ Ţene

Nota: Ieri am scris cu inima întristată un poem dedicat marelui poet ghanez

Awoonor, Awoonor – noaptea a trezit poetul la mall

in memoriam poetului ghanez Kofi Awoonor

Awoonor, Awoonor
Noaptea a trezit poeţii la mall
Awoonor, Awoonor
Micul dejun l-ai luat înainte să zbori
Awoonor, Awoonor
Dimineaţa te-a născut prin gene de sânge
Soarele era foc şi cerul marele dinte
Awoonor, Awoonor
Timpul a ars cafeaua fierbinte
Ai muşcat cornul de aur din abundenţa morţii

Awoonor, Awoonor
N-ai ştiut că Alah nu e pâine
Ai dorit numai să mănânci liniştit cu fiul tău
Şi ai frânt Fiul Omului

La Mall La Mall
Awoonor, Awoonor
Printre palmieri şi curmali auzi savana
Cum cântă versul sălbatic Awoonor, Awoonor
Poetul ce a dezgropat Ghana
din inimă uriaşă şi neagră Africa