Nu a existat vreo ieşire a politicienilor în teritoriu, vreo blocare în subteran, vreo vizită la Roşia Montană ori vreun protest spontan sau organizat pe tema exploatării aurului de către Roşia Montana Gold Corporation (RMGC), ca să nu apară în prim plan o echipă de mineri, în combinezoane regulamentare, cu căşti albe sau galbene pe cap şi cu „lămpaşe” cu spot la beretă.

Vreo 40 de oameni, zdraveni şi cam tăcuţi, dovedind aplomb când e rost de scandat lozinci mobilizatoare, de genul: „România, nu uita, mineritu-i şansa ta!”.

Cei 40 de ortaci constituie, numeric, unul din cele două schimburi ale echipei care mai lucrează în minerit, la această oră, în Roşia Montană. Echipa numără, în întregime, aproximativ 80 de oameni, cu toţii făcând parte din departamentul de securizare, întreţinere şi conservare a minei Cătălina-Monuleşti.

Tot ei sunt cei care s-au blocat în subteran, în galeria turistică.

Unul singur a permis să fie tras de limbă; a rupt tăcerea. “Da, lucrăm la departamentul de întreţinere a minei Cătălina. Aici, în zonă, suntem singurii care mai intrăm în galerie. În Roşia, nu se mai munceşte în minerit din 2006. Aşteptăm să vedem ce s-o-ntâmpla cu proiectul” spune omul, scurt.

NapocaNews