Joi, 26 septembrie 2013, Cenaclul „Artur Silvestri“ (găzduit cu generozitate de Sala Oglinzilor din Cercul Militar Cluj) și-a reluat activitatea, după o vacanță de trei luni.

Dacă ar fi să definim activitățile desfășurate la această ședință printr-un vers, acesta cu siguranță ar fi arghezianul „Niciodată toamna nu fi mai frumoasă“, fiindcă reuniunea a fost una de excepție, datorită invitaților aleși și a participanților.

După frumoasele cuvinte de întâmpinare rostite de Antonia Bodea, președintele cenaclului, Gavril Moisa, secretarul general al L.S., a preluat funcția de maestru de ceremonii, rugând participanții să i se alăture la un moment de reculegere în memoria oamenilor de litere recent dispăruți dintre noi: Petru Poantă, Ioan Pop și Aurel Vușcan.

Festivitățile au fost deschise de Ansamblul Folcloric „Muguri de dor“ al elevilor din Poieni, condus de înv. Florina Hidiș Pop și Ionel Pop. Aceștia au interpretat câteva cântece populare și o suită de dansuri specifice zonei Huedin, prefațând astfel lansarea volumului Doinei Mărghitaș, ce și-a început cariera didactică în pitoreasca localitate din Apuseni.

După informarea realizată de Al. Florin Țene cu privire la activitatea Cenaclului „Artur Silvestri“ în perioada estivală, Iulian Patca i-a felicitat pe cei mai noi membri ai Ligii Scriitorilor din România, Filiala Cluj – Luciana Vlad, Teodor Muntean și Sandu Cătinean –, apoi a prezentat jurnalul de vacanță al membrilor cenaclului, punctând prezența lor la manifestările culturale ale cetății noastre culturale, noile apariții editoriale ale lor și articolele semnate de aceștia în presă.

A urmat lansarea de carte. Venit din Australia, George Roca s-a prezentat înaintea publicului cu volumul de versuri bilingv „Căutând insula fericirii/ Looking for the Isle of Happiness“, ce a declarat că adevărata insulă a fericirii pentru cei desțărați este aici, acasă, în România. Au discutat despre personalitatea omului de cultură din diaspora și despre carte scriitoarea Mariana Cristescu din Târgu Mureș și Al. Florin Țene, președintele L.S.R.

Despre recentul roman al lui Al. Florin Țene, „Un ocean de deșert“, o tulburătoare panoramă a agitatului veac XX, au vorbit Mariana Cristescu – care a realizat un amplu și profund studiu critic –, Gavril Moisa, Antonia Bodea, Lola Țâmbrescu și Voichița Pălăcean-Vereș.

Corespondenta de odinioară a „Făcliei“, care vreme îndelungată a realizat cronica activităților culturale din localitățile învecinate Huedinului, Doina Mărghitaș, a reunit între coperte de carte o parte a materialelor sale mai vechi și mai noi. Lucrarea ei „Povestiri, articole, reportaje din Țara Vlădesei“ a fost prezentată de către scriitorii Constantin Zărnescu, prefațatorul cărții, Gavril Moisa, Iulian Patca, Ion Constantinescu, Lola Țâmbrescu și Antonia Bodea, ce a realizat o frumoasă și sensibilă recenzie în care subliniat abilitatea scriitoarei de a surprinde aspecte inedite și surprinzătoare, a căror frumusețe și profunzime pot fi percepute doar de sufletele alese.

După luările de cuvânt ale celor trei autori care și-au sărbătorit noile cărți, a intervenit epigramistul Vasile B. Gădălin, care le-a dedicat inspirate și spumoase catrene, ce s-au constituit în adevărate concluzii la problemele dezbătute în timpul ședinței de lucru.

Voichița Pălăcean-Vereș